Нинова надви: Йончева ще води червената листа

Елена спечели тайния вот с 20 гласа аванс пред Станишев

Нинова надви: Йончева ще води червената листа | StandartNews.com

Елена Йончева ще води листата на БСП за евровота след като спечели 95 гласа срещу 75 за основния й конкурент Сергей Станишев на тайния вот на червения пленум. Форумът трябваше са реши кой да бъде №1 в партийната листа за изборите през май, но за пореден път стана повод за сблъсък между соцлидера Корнелия Нинова и вътрешната опозиция.

Като компромисен вариант, който да спре битката сред червението дойде предложението на Станишев днес да се определят не само водача, но и първите две места в листата. Идеята беше покрепена и от Йончева, но Нинова категорично я отхвърли, като дори обясни в речта си защо няма нужда лидерът на ПЕС изобщо да бъде евродепутат.

Сега Нинова трябва да реши дали да нареди листата и да я предложи директно на гласуване на Национален съвет или пък да подложи на тайно гласуване всички номинирани и да ги подреди за евровота според получената подкрепа от пленума.

Сред фаворитите към момента за избираемите места са Деница Златева, проф. Иво Христов и Петър Курумбашев.

Налагането на Йончева за сметка на Станишев обаче предизвика брожение сред старата гвардия в партията, начело с Георги Гергов, Атанас Мерджанов и Ангел Найденов, които не криеха разочарованието си след тайния вот.

"Начело с Елена Йончева тръгваме към победа на предстоящите евроизбори", заяви пък пред медиите зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Той обяви, че проведеният пленум е бил напрегнат, но плодотворен. "Проведохме 4-часова дискусия, БСП е единствената партия, в която се провеждат такива дискусии. Останалите партии си назначават водачите, при нас това стана след тайно гласуване", обясни той.

И подчерта, че днес е гласувано единствено и само за водач на листата. На следващо заседание на Националния съвет ще бъде подредена цялата листа за евровота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай