Станишев: Не приеха протегната ръка, битката продължава

Не мисля, че е голямо противопоставяне, смята избраната за водач на червената листа Елена Йончева

Станишев: Не приеха протегната ръка, битката продължава | StandartNews.com

Не приеха протегнатата ми ръка, битката продължава. С тези думи лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира резултатите от днешния пленум на БСП, който избра Елена Йончева за водач на евролистата на БСП.

Журналистката събра 95 гласа срещу 75 за Станишев, който предложи форумът да избере не само водач, но и негов подгласник, за да се спре противопоставянето вътре в партията. Докато соцлидерът Корнелия Нинова държеше Йончева да е №1, опозицията в партията настояваше това да бъде Станишев.

"Аз съм много благодарен за подкрепата на членовете на Националния съвет - 75 човека, 45 процента, това е много солидно, имайки предвид и натиска, който е бил оказван - споделяли са ми го хора", коментира Станишев пред журналисти. Той отбеляза, че е бил може би един от първите, които са поздравили Елена Йончева за резултата. Попитан дали ще остане в листата, Станишев коментира, че предстои още един пленум.

"Ще чуем как стоят нещата тогава, битката продължава", каза той. После обясни, че се е опитал да намери вариант, който да обедини съпартийците му.  Затова предложил пленумът да гласува първия и втория в листата като тандем. "Тази протегната ръка не беше приета от ръководството и затова, за съжаление, много хора излязоха от това заседание разочаровани.  Това е тревожно, защото политика на инат не се прави, резултати на инат не се постигат", изтъкна президентът на ПЕС.

"Оттук нататък ще направя всичко възможно БСП да се събере, а не да отиде на евроизборите, както прочетох - "подскачайки на един крак", каза Станишев. Целта е да стигнем първи и това е отговорност на първо място на ръководството на партията, добави той.

На въпрос дали сега е възможно част от вътрешната опозиция в партията да не работи за победа на тези избори, Станишев изрази надежда да не се стигне до там. Ако ние не можем да се обединим вътрешно, как ще обединим обществото и нацията, коментира той.

Елена Йончева пък призна, че не е очаквала да се изправи в битка срещу бившия си приятел и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев за водач на евролистата на БСП.

Признанието си тя направи направи в студиото на Би Ти Ви в предаването "120 минути", след като социалистите гласуваха за нея.  „Не ми беше леко. Не мисля, че е голямо противопоставяне. Хората, които подкрепиха мен, Станишев и Деница Златева, над 200 номинации получи всеки един от нас. Аз получих 266, а Станишев 230.

Аз искам да благодаря на всички, които застанаха зад мен, това е огромна отговорност. Това не е просто битка за Европейския парламент, това не е битка за тези 17 депутати. Това е битка за България, за всички тези хора, които са проевропейски настроени”, коментира Йончева.

„Да, ние излизаме обединени, нормално е в една демократична партия да има дебат, той може да е остър, но в случая – той беше с аргументи. Страшно е, когато една партия избира с 98% своя лидер, както е в ГЕРБ. Когато вътре няма битки на идеи, няма реален сблъсък”, каза още депутатката.

Тя посочи най-големите си битки досега в политиката, определяйки ги като битки срещу корупцията - строенето на оградата на границата ни с Турция, „Кумгейт”, строителството на пътища.

Депутатката заяви, че сваленият ѝ имунитет заради разследването срещу нея не компрометира листата на БСП за предстоящия евровот.

„Аз го свалих (имунитета - б.р.) веднага, защото нямаше от какво да се притеснявам, готова съм да го сваля пак. Имат да се притесняват тези от ГЕРБ, които изфабрикуваха тези обвинения. Знаете кои са тримата депутати, които подадоха този сигнал в прокуратурата  – Делян Добрев, Тома Биков и г-н Антон Тодоров. Въпросът е не дали аз вярвам в прокуратурата, а хората – под 8% беше доверието на последното изследване. Затова са толкова важни европейските избори, хората вярват, че през Европа може да дойде връщането на достойнството и справедливостта”, заяви Йончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай