Четвъртък,

Прокобата „Латинка” и уроците на Дънов

От: Светлана Владимирова -
5406
Прокобата „Латинка” и уроците на Дънов
A
A
A
  • "Изгрев" пази тайни на половин век

Ако някъде в София слънцето свети сутрин най-силно, то това е в столичния квартал „Изток”. Всеки, който е живял там, е слушал легендите защо великият Дънов е избрал именно това магическо място за ритуалите и беседите на Бялото  братство, в които проповядвал за силата на любовта, мъдростта, истината, справедливостта и добродетелта. Сигурно магическото място е вдъхновило собственика на "Артекс" да направи проекта за сградата „Летера” и да напише със златни букви, че е „създадена да възвисява”. А по-късно е впечатлил с езотерични истории за „божията защита” поредица от по-първите хора във властта, начело с Цветан Цветанов. И, естествено, ги е окуражил в покупката на апартаменти, с цени отдавна „забравени от бога”.  

Но едва ли новодомците са наясно, че около лъскавата фасада, в която се отразяват ярките слънчеви лъчи и се докосват редките видове канадски борове и секвои, тегне прокоба от половин век, когато един от най-великите българи, пожела смъртта си недалеч от мястото. Дънов е имал пророчески способности и виждал много напред във времето. Именно затова е твърдял, че след края на Втората световна война комунистите ще го задържат и измъчват, а после ще го ликвидират и закопаят под морените на Витоша. Видял нещо ужасно в своето бъдеще и е искал да избяга от лапите на развилнелите се след 9-и септември мракобесници.

Години наред се мълви из поклонниците му, че на мястото, на което е погребан техният патрон, един ден той щял да се яви и да отправи предсказания. Затова и около гроба му витят мистерии и драматизми. Те тръгват ден след смъртта му, когато комунистите отказват да погребат Дънов на мястото, което той е посочил приживе. Намесва се лично Георги Димитров от Москва, който получава телеграма от ученик на Дънов и веднага разпорежда да се спази волята на Учителя, на когото и комунистическия лидер дължи живота си. Комунистите, които охранявали тялото, били изплашени, че дни наред, докато чакали заповедта от Кремъл, то само се мумифицирало. И не се осмелявали да го доближат. Оттогава тръгнали легендите, че местността "Изгрев" е "докоснато от Бога място". Но е само за духовно чистите и извисените.

Това е и причината по времето на Живков само най-заслужилите партийци да се сдобиват с жилища там. Но черната статистика показва, че много от тях така и не доживели до старини. Типичен пример е любимецът на Тато – Андрей Луканов, който с нечестна сделка, по думите на строителя на жилището Оризарски, се настани в луксозния апартамент на "Латинка" 15. Синът  му - Карло Луканов, преди време си спомни разказите на баща си. След като бил настанен от БОДК на "Латинка" 15 Андрей Луканов купил апартамента за 40 хиляди лева, а по закон трябвало да има разрешение за придобиване на жилище над 120 кв. метра. Партията обаче решила, че заслугите на Луканов не се нуждат от тапии, така и новодомците набързо се нанесли.

Независимо, че получи цялата партийна власт след 10 ноември, 7 години по-късно Луканов бе застрелян пред дома си. Емблемата на БКП и БСП получи 4 куршума в гърба, докато натискаше домофона на 2 октомври 1996 година. Години по-късно всички заподозряни за убийството бяха оправдани, а семейството му бе принудено да се премести в друг квартал, след като ощетените от бившия премиер собственици на сградата най-после получиха възмездие от съда. През 2011 година Карло Луканов предава ритуално на столична община ключовете от семейния дом, а майка му - Лилия Герасимова отсича: Жилището ни на "Латинка" е урочасано!

В едно от малкото си интервюта, тя разказва как убийството става в деня на рождения й ден. А последното нещо, което Луканов вижда преди да излезе е катеричка, която стои на перваза на прозореца. Това животно се появявало всяка година на същия ден.
Улица "Латинка" пази и едни от най-прикриваните тайни от първите дни на прехода. Като тайната вечеря в друг апартамент на Лукановата кооперация – домът на Николай Хайтов. Години след смъртта на великия творец, вдовицата му споделя, че там е проведена и първата среща на Луканов с новите от СДС, сред които Желю Желев, Йордан Василев и Едвин Сугарев. Там уговаряли първия опозиционен митинг и посланията в него. След време Хайтов горчиво съжалявал, че ги приютил за сбирката.

Къщата на Буквите, по чиито стени на глаголица е изписан 91-ви псалм от библията и която чака новите си обитатели - Цветан Цветанов, кумицата му и Цецка Цачева на "Латинка" 8 е доста близо и до три други знакови сгради. Първите две, разбира се, са посолствата на Япония и Русия. Когато през 70-те комунистите предлагат на японците да направят мисията си върху земята на Бялото братство, азиатците деликатно отказват. С мотива, че светска сграда не може да се издига върху свято и енергийно място. Странно, но и руснаците, отказват със същия аргумент и преправят проекта си, макар и чак след намесата на Ванга.
Третата прелюбопитна сграда в района е ресторант. Емблематичният "Монтерей". В него през годините на прехода се събираха генералите около Любен Гоцев, които обитават и сега вече не толкова луксозните апартаменти в трите блока наоколо, известни като дипломатическите. За разлика от новите си съседи, генералите никога не са парадирали с лукс и богатство. И най-вероятно неволите на новодомците от ГЕРБ ще бъдат забавна тема на седмичните им обяди месеци наред.


Всички новини от категория Анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички