Събота,

Местни избори 2019: Голямото зарибяване започна

От: Диана Маркова -
156
Местни избори 2019: Голямото зарибяване започна
A
A
A

Направиха ни на маймуни, но нека не забравяме, че ще дойде денят, в който думата ще има Негово Величество Обикновеният Човек.

София, 2019-та година. Есен с кестени за късмет. Да де, ама с тоя късмет все изпускам автобуса. А той се движи... - общо взето, от дъжд на вятър и то само от който дъжд на който вятър пожелае. Ако е редовен, то – противно на всякаква логика – е претъпкан. Имаме нови автобуси, вярно. И как няма да ги имаме – при тази цена на билетчето. Ама ето, претъпкани са и закъсняват.
Накъдето и да се обърнеш, мирише на кучешка урина и тук-таме по тротоара е украсено с екскременти. Идва ми – при положение, че никога не съм имала куче – да си купя един сноп найлонови торбички и да чистя по пътя за работа. Ама така ли трябва да е?
И боклуците ми идват свръх. Излиза, че не е проблем камионът за боклук да ме събуди с тракането си в пет и половина сутринта, но също така остава възможна ситуацията с преливащите контейнери в някои от крайните квартали.
А бе, както казах – София, 2019. Ни повече, ни по-малко. И мръсна, и прашна, и тъмна, и страшна. Само дето тези песнички ги пеехме преди доста време. Сега София е многолика: и тъмна, и мръсна, но и в някои райони слънчева и красива.
А пък времето е благоприятно. Идеалното време един политик – младеещ, харизматичен и спретнат – да влезе в кадър и да обещае. Да обещае чистота и ред. Да обещае действия и мерки. Дори да прогнозира – някакви устойчиви растежи и някакви нови автобуси за градския транспорт. Облекчение на трафика чрез – забележете! – не просто надлез, а пътна мрежа във въздуха. При това такава пътна инфраструктура, която да може да се ползва и от инвалиди.
Този

нов герой на българската политика

може да обещае дори и безплатен градски транспорт – по примера на Румъния. Той може да обещае... всичко. А ако бъде избран за кмет, обещанията му ще се въплътят в хиляди проекти и проектченца, които ще бъдат невъзможни за осъществяване в рамките на мандата. И в крайна сметка всички ние ще си бием главата – защо, аджаба, точно тоя избрахме.
Разбира се, „тоя“ може да бъде "тая". И да бъде красива феминистка, с избелени зъби и искрящо руси коси. Може би ще раздава шоколад и напитки на всяка работна среща. Може би ще ни подава по едно бонбонче през решетките. А може и просто да се усмихва, смятайки, че по този начин върши работа.
Но не трябва да забравяме стоенето нащрек в дните на предизборните кампании. Всички ще се надпреварват за нашето внимание и да, повярвайте ми, онези шик идеи, с които даден кандидат ни притегля към себе си, отдавна са превърнати в поредния шантаж. Ако някой обещае да паркираме в синята зона или да ни предостави възможности за работа в завод, който тепърва ще се строи, значи той има изгаряща нужда от нашия глас. По всяка вероятност и паркирането ще струва скъпо, и работата в завода ще носи неудобства. Сериозни неудобства. Като това да съжаляваме, че не сме част от малцинствена етническа група.

Стръвта – това са обещанията

Рибите, които трябва да клъвнат – това сме ние. Зарибяващите този воден резерват, в който досега са вършали рибарите и са унищожавали водите и дъното, са те: кандидатите. Кандидатите, които ни забраняват да пием бира в парковете. Кандидатите, които допускат убийства в тези паркове. Кандидатите, които ни карат да плащаме за некачествена услуга – претъпкан автобус или преливаща от боклук кофа. Кандидатите, които са концентрирали властта в себе си и спасение не дебне отникъде.
Всичко това ужасно много ми напомня една стара телевизионна игра – Колелото на късмета. И така, участнико, ти имаш отлични умения по зарибяване, перфектни познания по пропаганда и владееш до съвършенство изкуството на преговорите, в които винаги печелиш. Честито, взимаме те за кмет.
Голямото зарибяване започва. От днес до деня на вота ще ни бъде изключително трудно да различим лъскавото стъкълце, което свраката ще донесе в гнездото, от истински стойностния диамант. Ще бъде дори невъзможно да изгледаме репортаж, да прочетем новина или да изслушаме коментар, без в тях да са заложени хитроумните послания на кандидатите от местния вот.

Ще посегнат дори на рекламите по време на снукъра

А това си е сериозен повод да кършим ръце недоволно.

Но в името на успешния политически сезон, ето няколко съвета към кандидатите:
•    Брандирайте любимата си паста за зъби с вашия облик.
Така всеки път, в който посегнете да измиете зъбите си, ще си казвате „Аз съм чудесен!“. А да си чудесен е задължително условие за успех. Същото важи и за мюслито – бъдете смели и брандирайте със замах.
•    Застанете вдясно от някое болно детенце или вземете в ръце ранено куче.
Емоционалният шантаж върши чудеса. Остава и да целунете някой старец по морното чело, и вероятно ще влезете в топ десет на новините от деня.
•    Включете се в кампания по почистване…
…И направете така, че всички да научат за това.
•    Изиграйте едно хоро.
Дори да не сте патриот, едно хоро или ръченица ще привлече доста аудитория. За качество не става дума въобще, но вие си тропкайте.
•    Пробягайте два километра в опасни условия, на токчета или… на зиг-заг.
Ако не можете, и петдесет метра са достатъчни, стига да има налице някоя благородна кауза с гарантирано медийно отразяване.
Ако се съмнявате в ефективността на гореизброените средства, то опитайте да:
•    Примамите 16-годишно момиченце, което да се обяви в подкрепа на вашите каузи;
Обикновено разплаква, но и разгневява по-чувствителната публика.
•    Спонсорирате най-големия музикален фестивал във вашия град;
Това е забавно, а и донякъде изискано събитие, което си струва усилията. Погрижете се за тоалетните по време на феста, бирата го налага.
•    Организирате срещи с инвеститори в региона.
Ако има нещо работещо, това винаги са парите. Когато съберете инвеститори с граждани, това е надежда. По-добри условия за бизнес е равно на повече работни места. Хората знаят това.
Скъпи кандидати, преди всичко – и въпреки всичко дотук – ми се ще да имаме едни честни избори, в които да си кажем правичката къде ни боли и от какво имаме нужда. А вие да ни разберете – нас, вашите избиратели. И да дадете шанс на нашите малки, може би отдавна загубени каузи.

 


Всички новини от категория Анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички