Костов пречупи Георгиев, но се препъна в Гешев

Кандидатът за главен прокурор не плаши нито от протести, нито от доноси

Костов пречупи Георгиев, но се препъна в Гешев | StandartNews.com
  • Кандидатът за главен прокурор не плаши нито  от протести, нито от доноси

Кметица, осъдена на 20 години затвор за вземане на подкуп в особено големи размери - Десислава Иванчева. Имущество за 200 милиона лева, запорирано заради недоказан произход и незаконна дейност - на Иво Прокопиев. В Румъния това се нарича борба с корупцията и родната опозиция би го давала за пример. У нас обаче малка дясна и крайно креслива група слага върху това клеймото "политическа разправа" и започва

медиен бой по шефовете на институциите

които са го разкрили - Иван Гешев и Пламен Георгиев. Откосите хвърчат, докато нервите на някого не издържат и не подаде оставка.

ВИЖ ОЩЕ: Мечешката услуга на един ректор

В сряда го направи Пламен Георгиев, въпреки, че водената от него антикорупционната комисия КПКОНПИ е хванала само през последната година двама висши с подкуп, подала е на прокуратурата над 30 случая на корупция, включително магистрати, а всяка година отнема имущество за средно между 10 и 20 млн.лв. "Комисията има искове за над 3 милиарда лева срещу олигархията", съобщи Георгиев. И разказа, че е отдавна е написал оставката си, но я подава сега, когато вече е доказано, че няма нищо незаконно в терасата му. През това време получил заплахи за живота си, семейството му било подложено на тормоз.
Оттеглянето на Пламен Георгиев със сигурност ще окрили (раз)градската десница и тя ще настърви атаките си срещу зам. главния прокурор Иван Гешев. Хората на Командира вече показаха, че не жалят сили и средства за това. Преди повече от 13 години те посочиха като пример за независима съдебна власт факта, че 17 души номинират един кандидат за главен прокурор - Борис Велчев. Днес обаче, когато цялата прокурорска колегия и цялата гилдия на следователите единодушно застават зад номинацията на Гешев, това се тълкува от тях като "овладяване на прокуратурата". С две думи - единствената кандидатура на Велчев е
достойнство, но при Гешев - това е порок. А факта, че любимката на Иван Костов и Корнелия Нинова - Лаура Кьовеши, също е единствен кандидат за европейски прокурор, удобно се премълчава.

Валят опитите за миниране на процедурата

за избор на нов главен прокурор. Първо проваленият правосъден министър Христо Иванов се самопокани в Шоуто на Слави, за да обяви, че Данаил Кирилов е длъжен да внесе "гражданските кандидатури" за главен прокурор. Такива няма, но Христо и Радан се опитват да представят за лансиран от народа собствения си претендент - скандалния следовател Бойко Атанасов, който в дипломата си има тройка по наказателно право и е издигнат от гравитиращото около тях НПО "Боец". След това друга идейно свързана с (раз)градската десница неправителствена организация „Правосъдие за всеки“ се помисли за парламентарна група и вкара в деловодството на Народното събрание „проектозакон“ за промени в Закона за съдебната власт. Без да имат право на законодателна инициатива, следвайки повелите на Христо Иванов, „Правосъдие за всеки“ настояха и те да определят кой да бъде обвинител № 1. Предложиха право на номинации да получи кой ли не - от неправителствените организации в обществена полза, през професионалните организации на магистрати, до адвокатите, юридическите факултети и научни организации.
В същото време

хората на Костов устроиха тротоарни сбирки

срещу Гешев пред Съдебната палата. С листовки срещу кандидата за обвинител № 1 на плочките дюдюкаха обичайните протестъри Тома Белев и Асен Генов, Петромир Кънчев от „Правосъдие за всеки“, Илиян Василев с кучето си, неуспелият кандидат за евродепутат Стефан Тафров, пиарът на осъдената за корупция Иванчева – Петър Кърджилов, говорителят на (Раз)градската десница Арман Бабикян и сянката на Христо Иванов - Антоанета Цонева. Черешката на тортата бе присъствието на доведения син на любимия им съдия - Лозан Панов.
Тротоарното рандеву ясно показа, че Гешев вади от релси (раз)градската десница. Защо?
Първо, той я посочи като един от кръговете, които не искат работеща прокуратура у нас. Второ, декриптирането на компютрите на хакера Кристиян Бойков, източил данните на НАП, показа тясна връзка между фирмата му и медийната машина на десницата. Лъсна таен чат. Като за капак - служители на най-голямата застрахователна компания -"Лев Инс", започнаха протест под прозорците на редакцията на Икономедия, за да разкрият друго задкулисие. Компанията заяви, че е подложена на непрекъснати атаки, не й се дава право на отговор, а на предложението си за разговор получила покана за спонсорство.
От медията, така и не дадоха отговор на трите въпроси, поставени публично от шефовете на застрахователното дружество. Нещо повече - отново обвиниха прокуратурата (разбирайте Гешев), че „със злобното си  публично говорене” срещу изданията на Прокопиев подстрекавал „Лев инс” да ги атакуват.
Разбираемо е, че големият кошмар на костовистите се нарича Гешев - главен прокурор. И че ще дадат всичко от себе си наесен, да не се превърне в реалност.
Но, за тяхно огромно съжаление Иван Гешев не е Пламен Георгиев. Няма да хвърли бялата кърпа. Няма да се уплаши нито от протестите, нито от доносите. Защото, както обича да казва, "Всичко, което някога съм искал, се намира от другата страна на страха".    
     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай