Мечешката услуга на един ректор

Стати Статев поднесе на тепсия на /Раз/градската десница нова опорка в атаката срещу Иван Гешев

Мечешката услуга на един ректор | StandartNews.com
  • Стати Статев поднесе на тепсия на /Раз/градската десница нова опорка в атаката срещу Иван Гешев

Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. С народния фолклор може единствено да се  обясни нелепото писмо на ректора на УНСС Стати Статев за подкрепа на кандидатурата на Гешев за главен прокурор.  Нищо, освен мечешка услуга, не му направи. Но дойде дюшеш на /Раз/градската десница, която след като се преброи на протеста в понеделник,  прибра плакатите в багажниците на джиповете си и подкара  кемперите към моретата. И, докато се чудеше как да подгрява от разстояние огъня срещу омразния за тях кандидат за обвинител номер едно, шефът на икономическия ВУЗ им поднесе на тепсия нова опорка – „и кадри на ДС влязоха в прокурорската битка”.

ВИЖ ОЩЕ: Костов пречупи Георгиев, но се препъна в Гешев

Днешната самодейност  на Статев не е изненада. Той винаги е от първите, които усещат вятъра на промяната. Така стана професор, после и два мандата ректор. Достатъчно обигран е, за да знае кога да иска и кога да благодари.

Но този път удари здраво  гредата и даде поредно доказателство, че е изнервен и притеснен. И то не от  кампанията за главен прокурор, а от  тази - за нов ректор на УНСС.

Вторият мандат на Статев изтича през декември, но кандидатурите за негов наследник ще станат ясни още с началото на учебната година. Без съмнение, той ще иска да сложи на мястото си верен човек, който  да не се рови в миналото и да не сменя линията  в  бъдеще. Но, ако Гешев има  рамото  на цялата си гилдия, то сегашният ректор отдавна е недолюбван дори от колегите си в университета. И не толкова, че  фаворизира протежетата си и ги награждава с обществени поръчки. А защото в последните години УНСС загуби трайно блясък и доверие. Последният случай бе през пролетта, в който Статев грубо притисна премиера  с искане за 7,5 милиона, отдалечи университета от фалита, но засили подозренията, че най-голямото  ни висше икономическо учебно заведение продължава финансово да боледува. Затова и  в предстоящата кампанията се очаква да се правят най-щателни изследвания, да се поставят най-различни диагнози и да се  търсят чисто  нови рецепти.

Вместо, отпускарски, да проветри къщичката си, Статев реши да вкара допълнителна жега в нея. Все пак чест му прави, че се подписа лично.  Можеше да реши да използва  другата си длъжност - като зам. шеф на Съвета на ректорите. Така,  със сигурност, щеше да подари  едно незабравимо протестърско лято за /Раз/ градската десница.  Но пък и да подсигури бъдещето си в нашумели напоследък лаборатории, пълни с  ексасистенти от икономическия университет.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай