Избори за вътрешна употреба

Европейските теми се изместват от апартаментните, в сагата влиза и президентът

Избори за вътрешна употреба | StandartNews.com
  • Европейските теми се изместват от апартаментните, в сагата влиза и президентът
  • Юруш на десните, левите спорят за име, Джамбазки и ВОЛЯ - за еврокресло

Внимавай какво си пожелаваш. То винаги се сбъдва, но никога по така, както си го планирал. Разбраха го, и то по трудния начин - определяйки партийните евролисти, и Корнелия Нинова, и Цветан Цветанов, и Бойко Борисов.
Нинова наложи фаворитката си Елена Йончева за № 1 в аления списък, но с това остави мината "Станишев" в задния двор на БСП. Колко щети ще нанесе тя, когато гръмне и отстрани лидера на ПЕС от листата за Брюксел, ще разберем на предстоящия пленум.
Цветан Цветанов вкара всички свои хора в списъка на ГЕРБ, при това на местата, на които си бе решил. Успя да остави дори дълго спряганата за водач Лиляна Павлова на граничната 7-ма позиция. Но плати "триумфа" си с оставка. А с бомбастичната прогноза за 8 евродепутати от ГЕРБ заложи на карта всички свои 11 изборни часовника. Бойко Борисов получи имиджовата дясна коалиция със СДС, обра, както винаги овациите на големите в ЕНП, но това му струваше поредното разочарование. От най-близките.

Вместо трамплин за евровота, те спънаха отбора му

с апартаментна дупка. А "сродните" десни от семейството на ЕНП, отсега насочиха стрелите си към него.
Основните играчи на двете най-големи партии са ясни. Предстартовата им подготовка също. Какво следва?
По всичко личи, че кампания за Европа и мястото на България в нея няма да има. Дигитализацията, безплатният интернет за общините, отвореното образование, новите финансови програми ще остават нещо далечно и чуждо. Дори наказателният за транспортния ни бранш пакет "Мобилност" влезе в графата "Партийни камъни".
Защото извън политическите сили, които и в момента имат евродепутати и могат да водят някакъв що годе смислен дебат за бъдещето и позициите на България в ЕС, списъци към Брюксел са пуснали още две дузини партии, позиционирани в двата основни лагера - десен и ляв. Те нямат друг шанс да бъдат забелязани, освен атаката и хейта срещу всички. В отчаяния си опит да се върнат в играта, те ще превърнат евровота в избори за вътрешна употреба. В средство за реванш. В лост за пренареждане на позиции у нас и

генерална репетиция за кметската надпревара

в края на годината. Очертават се три големи битки.
1. Юруш на дясното. С безпогрешния си политически нюх, Борисов правилно отчете, че ударите от дясно, ще са много повече от тези от ляво. Битката вдясно ще е кървава. Макар на пръв поглед коалицията ГЕРБ - СДС да е логична и предвещаваща успех, най-голямата българска партия в ЕНП - ГЕРБ, и най-старата в ЕНП - СДС, ще са подложени на кръстосан "приятелски" огън. Той вече започна - от Божидар Лукарски. И взе първа жертва - изгони от листата Владимир Кисьов. "Демократична България" пусна на бойната поле Радан Кънев, Стефан Тафров и "зелената" Албена Симеонова. Прегръдката на градската десница с ековойниците предвещава само едно: огън по кабинета. Кънев зададе и тона - най-чувствителния за обществото: корупция и изгубена справедливост. Така ред провалени политици с обвинения и дела ще търсят отмъщение. На този фон Петър Москов излезе с консервативната партия КОД, обяви война на бившите си приятели от Реформаторския блок. И също тръгна на поход - срещу Радан и зеления екстремизъм. На десния  фронт

"земеделски" войници строява

и някогашният военен министър Николай Цонев. И той има да си отмъщава. За ареста по времето на Цветанов. Лицата на движението "Милениум" все още са в мъгла, но съвсем скоро и те ще се включат в армията срещу кабинета. Колкото и малки да са десните конкуренти, всеки от тях ще къса от бюлетините за ГЕРБ. И на практика ще работи за БСП.  
2. Леви войни за влияние. Сходни проблеми има и БСП. Макар мишената на социалистите да е ясна - Борисов и ГЕРБ, в последната седмица за тях се отвори братски фронт. Противно на очакванията на Корнелия Нинова, че старите другари от АБВ и други леви партии ще й помогнат в атаката срещу кабинета, техните куршуми ненадейно завиха към Столетницата. Оказа се, че АБВ е приютила под крилото си още 5 партии и е регистрирала "Коалиция за България" - името, с което през годините БСП най-често е излизала на избори. Днес то е най-желано вляво. А кръстниците са много - Георги Първанов, Румен Петков... От името на БСП Нинова предяви авторски права. Но бе посечена от Петков, сякаш през него говореше Антон Тодоров: "Скъпа Корнелия, пиша „скъпа“, защото ще струваш прекалено скъпо на БСП и на България. Не бива да гледаш на „Коалиция за България“, като на "Техноимпекс"". Кърпата е хвърлена. Преди да отправят атаките си към ГЕРБ и кабинета, хората от АБВ със сигурност ще вземат на мушка Нинова,

особено ако изхвърли Станишев от листата

3. Патриотични удари под кръста. На пръв поглед на този фронт нещата са ясни - Патриотите отиват разединени на вота. И единственото двоумение е ще успее ли енергията на Ангел Джамбазки да събере гласове не за една, а за три партии. Но тук голямата неизвестна е щурмът на ВОЛЯ. Родолюбивата коалицията на Веселин Марешки ще даде всичко от себе си, за да заеме нишата.
Основен играч в изборите за вътрешна употреба ще бъде и президентът. Румен Радев събира Консултативния съвет по национална сигурност не по европейска тема, а по апартаментна. Дневният ред на заседанието е с една точка: корупцията и битката срещу нея. Което означава, че едва утихнал, скандалът с новодомците във властта ще се разгори отново. И който докаже, че е бъркал по-малко в кацата с меда, той ще излезе и с едни гърди напред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай