Неделя,

Докога ще летим на крилете на популизма?

От: Ина Кънчева -
2431
Докога ще летим на крилете на популизма?
A
A
A

Матеуш Моравецки спечели втори мандат като премиер на Полша с обещанията, че ще има повече намеса на държавата в икономиката, ръстът ще е с 3 пункта над този в еврозоната, а всеки поляк до 26-годишна възраст ще е освободен от данък върху доходите. Държавата, която увеличи двойно заплатите и пенсиите в столицата, а със 120% - в провинцията след влизането си в ЕС и докара рекорден икономически растеж в цяла Европа през последните години, днес е решила да вдигне още повече оборотите на социалната си политика и  да върне ударно младите си хора в родината.

Докато Матеуш чакаше спокойно резултате от гласуването в Сейма, в който пълно мнозинство държи собствената му партия, обстановката в българския парламент се нажежи до последно. Причината бе поредният съвет на Управляващата коалиция, в която ГЕРБ и Обединените патриоти решиха да зарадват пенсионерите с минимална пенсия от 250 лева, но да ощетят работещите с неплащането на първия ден от болничните. Така и не стана ясно чие е спорното предложение, но резултатът беше очевиден за всички. Синдикатите настръхнаха срещу работодателите, опозицията скочи срещу властта, патриотите се изрепчиха на ГЕРБ. Очаквано, ден по-късно премиерът отново прибягна до задната скорост и темата отпадна от телевизионните емисии. Но не и в мислите нито на синдикатите, нито на финансовия министър. Първите обявиха, че подготовката за стачката продължава с пълна сила, защото стандартът на пенсионерите е обиден. Вторият се замисли как ще върже  бюджета с новото обещание, дори за минимално вдигане на пенсиите. 

Голямата беля с болничните показа за породен път порочния кръг в държавата, в частност, в икономиката. Бюджетът залага сравнително висок ръст и рекордно ниска безработица, но покачването на доходите зависи от бизнеса. Неговите искания пък винаги падат от силния глас на стачкуващите. А приходите му порастват видимо само ако зависят от обществените поръчки на държавата.

Властта обещава в новия бюджет нови 500 милиона за здравеопазване, но покъртителната случка с 3 годишното починало дете в София доказва за кой ли път, че без реформа в болниците, това са пари на вятъра.

10-процентното увеличение на калпак за всеки чиновник, без критерии за оценка, без барометър за чувствителност към корупция, среща вече не среща масови аплаузи. Кошмарът в Перник извади въпроса защо след като шефът на местното ВИК, кметът, областният управител и ред други държавни и общински чиновници са актуализирали заплатите си още от януари, в края на октомври допуснаха градът да се върне 24-години назад, във времето на водния режим.

Да не коментираме новите минимални пенсии. Те дори не доближат прага на бедността. Както, за съжаление, и двуцифреният ръст на доходите не ни приближава към европейските стандарти. С този темп на ръста на икономиката ни трябват някакви си 125 години.

Похвално е, че правим усилие да привлечем младите, които забегнаха в чужбина. Но обещанието на държавата да поеме разноските за наем и държавната детегледачка, няма особено да ги ентусиазират. Защото в Чехия детските градини отдавна са безплатни, в Унгария младите семейства получават по 20 000 евро, а в Полша – не плащат личния си данък. А тук децата умират дори заради безхаберие.

За нова икономика, която води до друга политика говорим отдавна, но тъпчем все на място. Защото в България управляват популисти, а не реформисти. Да си богат е опасно. Да си беден е унизително. А средна класа няма. Има излишък само на омраза. Толкова голяма, че дори роди фразата: Със спестените пари от болничните, премиерът е решил да си купи нов Фалкон.
Е, докато властта се носи по стъпките на тангото, държавата ще лети на крилете на популизма.        


Всички новини от категория Анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com