Сряда,

Бедни Беър Грилс, защо не събори дюна?

От: Стела Стоянова -
878
Бедни Беър Грилс, защо не събори дюна?
A
A
A

- Колко струват тези жабешки бутчета?

- 500 евро.

- Да не са са златни?

- Не, български са.

Този и подобни вицове и колажи заляха социалните мрежи, след като „Дискавъри“ засне епизод от поредицата си с  Беър Грилс и Дерек Хъф, които не знам защо решиха да покажат на света как се оцелява в природен парк „Рила“, където десетки българи ходят просто на туризъм, без да оцеляват. От една страна, това, което всички пропускат, е как се правят филмите на компанията за оцеляване в страшни условия – да не мислите, че не са снимали и в други природни паркове? Че не са яли други застрашени видове и не са се къпали във вододайни зони?

Сто процента това се е случвало и в предишни епизоди, които част от бг публиката е поглъщала с възхищение и си е казвала: „Ама ей какви филми прави „Дискавъри“, а ние нищо не можем. Само хора и народни носии в рилските езера“. Допускам, че „оцеляващите“в подобни условия не са били съвсем наясно с това кое е позволено и кое – не, защото за това отговорност носи продуцентът на предаването. Ако „Дискавъри“ си плати глобата, това ще си е жива реклама за България, която струва много повече отколкото парите, заделени за рекламното ни лого. За което впрочем вече е редно да бъде обявена нова обществена поръчка, защото на него трябва да има жаба. Българските жаби са свещени и неприкосновени, за разлика от българските дюни, българските плажове и българските планини, и при това ни представят пред света като страна, която държи на околната среда. И рекламите струват само 500 евро, които не ние ще платим, а Беър Грилс ще ни заплати като глоба. Или поне продуцентите му. Въпросът в момента е да развъдим много повече жаби, защото и други екстремни туристи ще дойдат да оцеляват тук след предаването на „Дискавъри“, и трябва да сме добре подготвени с кетъринга.

Не всеки френски шеф-готвач е способен да продаде една единствена жаба за  500 евро и да привлече още клиенти.

Бедни Беър Грилс, защо изяде българска жаба, вместо да събориш българска дюна, и принуди министър Нено Димов да те глоби? Ако бе съборил дюна и дори повикал булдозери, никой нямаше да те търси за нищо, поне докато заснемеш последния епизод. Виж, ако си хвърлиш само кърпата на дюната, сори.  И защо, докато ядеше жабата, поне не развя българския флаг? Споровете за това какво точно си развял и какво си искал да кажеш в социалните мрежи щяха да се изместят в съвсем друга насока, както при Димитър Маринов на „Оскарите“, и никой нямаше да забележи дребното ти прегрешение.

За всеки случай, ако искаш да продължиш да оцеляваш тук, Беър Грилс, препоръчвам ти да изкараш един месец с минималната българска пенсия. Ама без да ядеш рилски жаби, защото няма да имаш пари да си платиш глобата. Но можеш да си купиш кренвирши от соя, палмово сирене и хляб с намаление, стига да не ти е висока сметката за парно и ток. Добре, че поне не ти трябват лекарства за кръвно. Гарантирам ти поне един сезон. 

 


Всички новини от категория Анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички