Бедни Беър Грилс, защо не събори дюна?

И оти не развя българското знаме, кога ручаше жабетата?

Бедни Беър Грилс, защо не събори дюна? | StandartNews.com

- Колко струват тези жабешки бутчета?

- 500 евро.

- Да не са са златни?

- Не, български са.

Този и подобни вицове и колажи заляха социалните мрежи, след като „Дискавъри“ засне епизод от поредицата си с  Беър Грилс и Дерек Хъф, които не знам защо решиха да покажат на света как се оцелява в природен парк „Рила“, където десетки българи ходят просто на туризъм, без да оцеляват. От една страна, това, което всички пропускат, е как се правят филмите на компанията за оцеляване в страшни условия – да не мислите, че не са снимали и в други природни паркове? Че не са яли други застрашени видове и не са се къпали във вододайни зони?

Сто процента това се е случвало и в предишни епизоди, които част от бг публиката е поглъщала с възхищение и си е казвала: „Ама ей какви филми прави „Дискавъри“, а ние нищо не можем. Само хора и народни носии в рилските езера“. Допускам, че „оцеляващите“в подобни условия не са били съвсем наясно с това кое е позволено и кое – не, защото за това отговорност носи продуцентът на предаването. Ако „Дискавъри“ си плати глобата, това ще си е жива реклама за България, която струва много повече отколкото парите, заделени за рекламното ни лого. За което впрочем вече е редно да бъде обявена нова обществена поръчка, защото на него трябва да има жаба. Българските жаби са свещени и неприкосновени, за разлика от българските дюни, българските плажове и българските планини, и при това ни представят пред света като страна, която държи на околната среда. И рекламите струват само 500 евро, които не ние ще платим, а Беър Грилс ще ни заплати като глоба. Или поне продуцентите му. Въпросът в момента е да развъдим много повече жаби, защото и други екстремни туристи ще дойдат да оцеляват тук след предаването на „Дискавъри“, и трябва да сме добре подготвени с кетъринга.

Не всеки френски шеф-готвач е способен да продаде една единствена жаба за  500 евро и да привлече още клиенти.

Бедни Беър Грилс, защо изяде българска жаба, вместо да събориш българска дюна, и принуди министър Нено Димов да те глоби? Ако бе съборил дюна и дори повикал булдозери, никой нямаше да те търси за нищо, поне докато заснемеш последния епизод. Виж, ако си хвърлиш само кърпата на дюната, сори.  И защо, докато ядеше жабата, поне не развя българския флаг? Споровете за това какво точно си развял и какво си искал да кажеш в социалните мрежи щяха да се изместят в съвсем друга насока, както при Димитър Маринов на „Оскарите“, и никой нямаше да забележи дребното ти прегрешение.

За всеки случай, ако искаш да продължиш да оцеляваш тук, Беър Грилс, препоръчвам ти да изкараш един месец с минималната българска пенсия. Ама без да ядеш рилски жаби, защото няма да имаш пари да си платиш глобата. Но можеш да си купиш кренвирши от соя, палмово сирене и хляб с намаление, стига да не ти е висока сметката за парно и ток. Добре, че поне не ти трябват лекарства за кръвно. Гарантирам ти поне един сезон. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай