Петък,

Станишев: Развиваме енергетиката, която ГЕРБ унищожаваха

От: Администратор -
783
Станишев: Развиваме енергетиката, която ГЕРБ унищожаваха
A
A
A

Стара Загора. "Положиха се драстични, тежки, но необходими мерки, за да може енергетиката в България да се стабилизира и работи. Днес отрасълът започва да се възстановява. Вече има работа, има износ, който е скочил значително". Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на среща с граждани в гр. Раднево. Той даде за пример завод "Брикел", който е произвел за половин година продукция, която по-рано е произвеждал за година и половина. "Това е поредното доказателство, че енергетиката ни върви в правилната посока. Но, за да можем да затвърдим тази посока, за да може да преодолеем тежкото наследство на ГЕРБ, за да може правителството да има самочувствието, че работи с реалната подкрепа на българите, е важно на 25 май ние да постигнем успех", категоричен бе лидерът на БСП. "Тук, в Раднево, един от центровете на българската енергетика, много добре помним, какво бе състоянието на енергетиката. То бе катастрофално. Не можехме да изнасяме ток, защото такива бяха условията за работа. Системата бе абсолютно разнебитена и дебалансирана, с онези 1000 мегавата зелена енергия, която бе изкупувана на цени в пъти по-високи, в сравнение с тази, на която се произвеждаше от нашите ТЕЦ, АЕЦ и други, която завишена цена бе гарантирана", припомни Станишев.

Драгомир Стойнев: Въглищата са с нова, по-висока цена - както обещахме

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев връчиха на ръководството на Мини "Марица изток" писмо, с което се утвърждава нова, по-висока цена на въглищата. Драгомир Стойнев припомни думите на миньори, които през миналата година бяха загубили всякаква надежда както за работата си, така и за бъдещето си. "Хората ми казват, ако през май месец 2013 г. ние се борихме за оцеляване, само за една година ние вече искаме да започнем да изграждаме нови мощности, да инвестираме, защото това е смисълът на икономическия растеж. Аз заявих, че това ще бъде изцяло подкрепено от правителството на Орешарски. Последният път, когато се срещнах с миньорите тук, те не работеха, бяха притеснени за своето бъдеще, но само благодарение на нашите народни представители, с предложенията им и законодателните инициативи, които бяха предприети, октомври месец имаме рекорден добив за последните 22 години", категоричен бе Драгомир Стойнев. По думите му в Мини "Марица изток" ръстът на производство за една година нарасна с 40%. Износът на електроенергия за периода януари-май 2014 г., спрямо същия период за 2013 г., бележи ръст от цели 100%", подчерта той.

От своя страна изпълнителният директор на Мини "Марица изток" Георги Златев заяви, че от изминалите няколко месеца съвместна работа с правителството е останал с впечатление, че екипът е сериозен и има хармония в работата. "Добивът на въглища е по-висок. Нямаме проблеми с институциите, нещата за Мини "Марица изток" стоят добре в сравнение с миналата година. Това успокояване ни помага и се оформи ситуация на взаимно доверие", каза още Златев.

БСП обещава и изпълнява

Министър Стойнев изложи и данни, според които държавата ни върви напред. "Обещанието на БСП, че страната ще се отлепи от дъното, са факт. За това говорят данните, сочещи икономически растеж. Според тях бележим ръст на годишна база на промишленото производство от 4,3%, както и постоянно подобряване на бизнес климата у нас. Вчера лично открих нов завод в Плевен, като очакванията са за откриване на още четири завода в страната. Стъпка по стъпка са вървим в посока на увеличаване на работни места и икономически растеж. Нещата не може да се подобрят от веднъж, но важното е, че те се случват и ние вървим в правилната посока, категоричен бе Стойнев.

Борисов не спира да лъже

"Знам, че ми искат оставката, при това, след всичко, което направихме за сектора през изминалата година, но да не забравяме, че ГЕРБ паднаха от власт, именно заради сектор енергетика и големите проблеми там, заради което хора се самозапалваха, а сега секторът се възстановява", категоричен бе министър Стойнев. "Понеже сутринта чухме и поредната лъжа на Бойко Борисов, че едва ли не по „Южен поток " няма да тече български газ нека да припомня, че само ние до сега подписахме с Газпром, в случай, че обаче ние открием количества газ, можем да го изнасяме, въпреки че за мен е по-добре да го използваме за нашата индустрия, защото ще ни бъде много по-евтино. Искам също да стане ясно, че български газ ще може да преминава през тръбата", каза още той.

На срещата в Мини "Марица изток" присъстваха още членове на ръководството, както и народните представители от КБ, Георги Гьоков, Мариана Тотева, Атанас Пъдев и областния лидер на БСП Стара Загора Васил Самарски.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com