Ще вземем повече от 10% на евроизборите

Подкрепяме политиката на консерваторите в Европарламента

Ще вземем повече от 10% на евроизборите | StandartNews.com

Румен Йончев, председател на ЗНС и кандидат-евродепутат от коалиция "ББЦ-ЗНС-ВМРО и Гергьовден"

- Г-н Йончев, преди известно време Николай Бареков обяви, че три европейски партии са отправили покана към коалицията ви. Кои са те и към коя от формациите в ЕП ще се ориентирате?

- Следващият Европейски парламент ще е доста по-различен от сегашния и силите в него ще бъдат доста по-изравнени. Това обяснява и засиления интерес на европейските политически формации към сигурните нови участници в парламента. От наша гледна точка нещата стоят малко по-различно. Целта ни не е да ставаме донори на поредните няколко бройки за определена група и те да потънат в сивата маса там. Това сме го гледали вече и знаем, че нито победителите, нито победените на предишните евроизбори направиха нещо съществено за България и за Европа. Когато правим нашия избор, ние ще се водим от два много важни фактора. На първо място, ще станем част от онази група, която може да ни даде най-много лостове за влияние върху европейската политика в полза на България и за защита на националните ни интереси. В този аспект големите групи не са най-добрият избор. На второ място, макар и да сме съюз от партии, ние имаме доста общи идеи и ценности, които ни обединяват, стоим твърдо в центъра и ще търсим сродни политически виждания в рамките на бъдещия ЕП. Още повече не е ясно дали няма да възникнат и нови политически формирования там.

- В петък вашата коалиция стартира официално предизборната си кампания от Пловдив. Поканили сте представителите на Консервативната партия от Великобритания. При консерваторите ли виждате вашите евродепутати?

- Британските консерватори са доста активни в усилията си да укрепят групата на европейските консерватори и реформисти в следващия парламент. Ние не крием нашите симпатии към тяхното честно, открито и критично отношение към проблемите на ЕС, към прекаленото разрастване и намеса на съюза в почти всеки аспект на живота на европейските граждани. Тяхната група е двигател на много промени в това отношение и ние подкрепяме това.

- Какви според вас ще са последиците от гласуваната в Европарламента резолюция за санкции за ситуацията в Русия и Украйна? В нея се засяга и проектът "Южен поток"?

- Аз много бих искал да знам как са действали българските евродепутати в този случай, какво са направили, за да защитят нашите интереси. Нашата позиция е съвсем ясна. България има отчайваща нужда от свежи инвестиции и единственото предимство, което имаме, е географското ни положение. Досега то ни е носило немалко вреди и в момента, когато може да бъде от полза за осъществяването на една огромна инвестиция, за създаването на хиляди работни места и за развитие на цели региони от страната напред в годините, политическите аргументи трябва да отстъпят. Така, както те отстъпват, когато се договарят газовите доставки между Германия и Русия например, в резултат на което германците плащат по-евтино за газа от нас. Самият факт, че темата "Южен поток" беше употребена по този начин в ЕП, означава, че всичките 18 български представители не са си свършили работата.

- Вие сте четвърти в евролистата на коалицията, в тази на "Коалиция за България" под същия номер е Петър Курумбашев. Кой от двама ви ще е победител в евентуален дебат? Питам ви, защото доскоро бяхте в една парламентарна група.

- Интересен паралел. Г-н Курумбашев има предимството и недостатъка да не говори от името на партия, а от свое име. И в Народното събрание, а и извън него представлявам идеите и ценностите на земеделското движение и това ми дава доста предимства и сили в един дебат. Това е и една от причините вече да не сме в една парламентарна група. Всъщност не завиждам на г-н Курумбашев, защото на него ще му бъде доста трудно да стане автентичен представител на левицата в тези избори и избирателите ще забележат това.

- Как ще формулирате успеха на евроизборите за вашата коалиция?

- За нас тези избори са крайъгълен камък за обединение на земеделското движение, автентичните патриоти и младите енергични и целеустремени българи в един съюз, който да заеме трайно своето място в центъра на политическия живот в България. Целта ни е да разчупим порочния двуполюсен модел и тя е изключително важна и дългосрочна. Успехът е нещо относително, но аз съм убеден, че ние ще получим повече от 10% от гласовете на българските граждани. Просто нямам да ни стигне времето да достигнем до повече хора и да представим нашия проект за бъдещето на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай