Румен Йончев: Повече европроекти, но по-малки, за да пресечем корупцията

Румен Йончев: Повече европроекти, но по-малки, за да пресечем корупцията | StandartNews.com

София. Парите от Европа не достигат до българина. За да се случи това, трябва да бъдат раздробени европроектите на повече по брой, но на по-малки по мащаб. По този начин рискът за корупция ще се сведе до нищожен. Тази теза защити лидерът на ЗНС Румен Йончев, кандидат за евродепутат от коалицията с ББЦ, ВМРО и "Гергьовден" по време на дебата "Европа и социалната политика" по ТВ7.

Жалко е, че досегашните ни 18 евродепутати не можаха да променят нищо, заключи Йончев. В момента ситуацията е такава, че субсидираме милионерите и парите, например в земеделието, се изливат в едрия бизнес. Преди време изкопирахме от Западна Европа схемите на подпомагане в земеделието.


Резултатът беше, че създадохме големи индустриални ферми, посочи сгрешения модел на подпомагане Йончев. Той добави, че дребните собственици на земя са ощетени, за сметка на богатите арендатори, които обработват земите им за милиони.Йончев попита още защо онези, които по този порочен модел договориха парите за България от Брюксел, отново
оглавяват евролистите, като визира водача на ГЕРБ за ЕП Томислав Дончев, на Реформаторите - Меглена Кунева и Ивайло Калфин, пръв в листата на АБВ.

Като се огледаме в листите, виждаме едни и същи хора - тези, които договориха парите така, те са начело на листите. Очевидно ги оценяваме добре, щом искаме пак да ги изпратим там. Толкова ли са различни и правят нещо добро за България, че трябва да ги изпратим пак в ЕП, попита риторично лидерът на ЗНС. Той атакува представителя на АБВ в студиото Константин Проданов, който не успя да извади никакъв контрааргумент на въпроса на Йончев: Ивайло Калфин беше министър в едно и също правителство с Кунева? Какво ги отличава? Как така тогава бяха заеднo, а сега не са?, попита Йончев, припомняйки за кабинета Станишев и Тройната коалиция.

Образованието е единственото решение на ромския проблем, каза още 4-ият в листата на ББЦ, ЗНС, ВМРО и "Гергьовден" по време на дебата. Хората имат нужда от едно единствено нещо - работа, а другото е образованието. Тези две неща ще извадят ромите от средата, в която са в момента. На всяка цена ние, като общество, трябва да гарантираме тяхното
образование. Всичко останало е раздаване на пари преди избори и на социални помощи, разкритикува Йончев навиците на партиите от статуквото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай