Родопчанин до последен дъх

Родопчанин до последен дъх | StandartNews.com

Енергетикът винаги е готов да помогне на хора в беда

Където и да отида, тук съм си у дома и тук ми е хубаво. Това са думи на Владимир Уручев, кандидат за евродепутат от ГЕРБ. Изрича ги всеки път, когато катери Родопите. А това никога не му омръзва, не го изморява. Нито веднъж не му е хрумвало да живее в друга държава. Въпреки че като евродепутат прекарва доста време извън България. "Едва ли друго място на света ще ми даде чувството, че имам корени. А дърво без корени е мъртво. Където и да отида, тук съм си у дома и тук ми е хубаво", споделя често Уручев. Той познава в детайли работата на Европарламента. Защото от 2007 г. е наш представител в него.

"Европейският съюз ни дава уникален шанс за развитие, получаваме финансова подкрепа в размер на над 4,5 млрд. лв. годишно", казва сега Уручев при срещите си с избиратели. "И когато една малка България, която жизнено се нуждае от тази подкрепа, не излезе да гласува, това е демонстрация, че ние не сме заинтересовани от Европа, нито от това, което тя прави за нас", допълва той. Владимир Уручев е роден в маданската махала Уручевци, до село Буково. Първата му асоциация с детството е как стои на втория чин, а около него са съучениците му. Името на най-уважавания от тях учител е Пекански. Строг е, но печели доверието и уважение на децата. До 7-ми клас малкият Владимир върви пеш до училище. Дядо му го води и посреща. Момчето не отсъства от клас нито в буря, нито в дълбоки преспи.

От малък усеща, че има влечение към електричеството. Обича да си прави машинки от подръчни материали. Харесва му, когато лампичките им светват и гаснат. Затова избира да учи електротехника в Пловдив. И до днес поддържа връзка приятелите от училище. По-късно се насочва към московския енергетически институт. Едно от най-големите изпитания за Владимир Уручев в професионален план е свързано със спирането на блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Тогава той е главен инженер. Приел спирането като личен неуспех. И тогава решил да влезе в политиката. "Исках да има нов тип политик - професионалист, който да си пази корена, да не се отдалечава нито от професията, нито от хората", обяснява преди време решението си той.

През дългите години в Европарламента нито веднъж не допуска гаф. Посреща там стотици сънародници, по-голямата част от които родопчани. Чувства се сред свои. Винаги съумява да им обясни и най-заплетените казуси, по които работи Европейският парламент. Въпреки своето натоварено ежедневие Владимир Уручев не пропуска селски събори в родината, преклонение пред някой от българските героите. Среща се с родопчани по села и градове, за да търси отговор на техните конкретни проблеми.

Радва се, когато чуе някой да говори с родопски диалект. Това е като музика за душата му. Доволен е, че хората са го запазили. Преди години той също говорил по този начин. Но когато отишъл да работи в Козлодуй, се усетил, че е изгубил диалекта. "Ако искам да говоря на родопски, трябва да помисля и после да го кажа", признава той пред най-близките си приятели.

Много са хората, на които ядреният енергетик и евродепутат дължи постиженията си. Ненадминат авторитет за него обаче е баща му. И той като него е готов да помогне на хора в беда. Ръката на политика винаги е подадена, за да изправи падналия. Хората с увреждания знаят, че могат да разчитат на него. За тях Владимир Уручев е истински човек. Организирал е много дарителски кампании. И е бил опора за стотици хора в тежък момент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай