Почистете страстта от прахта на живота

10 начина да освежим чувствата си

Почистете страстта от прахта на живота | StandartNews.com

Заедно сте от години и вашата връзка върви съвсем благополучно, но забелязвате, че предишната страст вече я няма - и правите любов все по-рядко. Защото сте изморени, а и няма нови усещания. Всичко е добре познато и рутинно. Може би при всички е така? Оказва се, че не е. Много двойки признават, че преживявайки подобна криза, са успели да открият за себе си нови хоризонти. Как? 
Ето няколко съвета, предложени от утвърдени психолози, сексолози и просто „съпружески двойки със стаж”. Помнете: вашата страст никъде не е изчезнала. Просто е потънала под прахта на всекидневните проблеми. Избършете я и се радвайте на живота.

1. Спомнете си за добрия стар секс  

Експерт сравнява секса с музикален дует: „Певците могат да постигнат унисон между гласовете си, но може и всеки от тях да води своя партия. Ако си подхождат, то двата гласа заедно придобиват друго звучене в сравнение със солото. В добрия дует участниците много добре се усещат един друг. Ако единият иска да импровизира, другият лесно се нагажда.”
Разбира се, сексът на 40 изобщо не е това, което е на 18, когато всичко е по-просто – хормоните се вихрят в кръвта, можете да не спите цяла нощ, а сутринта да сте по-свежи от роза, а пред вас има големи надежди и планове. След години заедно с красотата си отива и увереността в себе си (особено ако любимият мъж периодично ви напомня за излишните килограми и бръчки), грижите за семейството поглъщат всичките ви сили, а и самият организъм моли за поне  час сън, а не за секс. Но все пак сексуалната удоволетвореност най-напред е свързана с удоволетвореността от връзката. Ако и двамата са доволни от интимните си отношения, то това създава фон, на който се развиват техните постижения в другите области. Всичко е свързано – удовлетворението е двупосочно. 
От къде да тръгнете, за да възродите желанието за секс? Като начало честно си отговорете на въпроса: Всичко ли е наред помежду ви в ежедневието? Ако не е, то търсете онази отправна точка, от която са започнали проблемите и запълнете емоционалната пукнатина.

2. Глезете се един друг

В една песен звучи забележителна фраза: „Най-малко любов получават тези, които обичаме най-много!”. Парадокс: ние не пропускаме да стоварим върху патньора си всички насъбрали се през деня неприятности, изразяваме претенции, срязваме го пред приятели. И къде е нежността? Двойките, които не забравят да изразяват взаимната си нежност и любов, спят прегърнати. Преди колко време поднесохте на мъжа си кафе в леглото? А кога за последен път той ви масажира ходилата след натоварен ден? Разхождате ли се късно вечер на лунна светлина? Всяко семейство след време създава свои „рецепти”. Колкото по-често изразявате един към друг положителните си емоции, толкова по-здрава е вашата сексуална връзка.

3. Изморените тела ги мързи 

Коя от нас, обвързаните дами, не е попадала в ситуация, когато очите й вече се затварят от умора, а мъжът й изведнъж става много инициативен? Отказвате му и съответно той е обиден, измъчвате се, а същевременно в душата ви се надига възмущение: какво иска? Въпреки че не рядко се случва и обратното: притискате се към него, а той казва, че е уморен и вече заспива. Какво да се прави? Давайте си възможност  за почивка един на друг. Има съпружески двойки със стаж, които са намерили решение. Едни пращат децата при баба с уговорката да не им се досажда за щяло и нещяло. Други, на които не им се налага да стават рано за работа, оставят секса за сутринта. Трети обратно – слагат децата да спят и от десет до полунощ си обръщат внимание. Сексът се измерва не с количество, а с качество – да е по-рядко, но пък „пълна програма”.

4. Оставете проблемите зад вратата

Не внасяйте у дома служебните си проблеми. Не носете вкъщи документи, които не сте успели да прегледате в офиса.  Телефонните разговори с приятелка по час и половина също може да бъдат отложени. Ако пък чакате важно обаждане,  включете гласова поща и така ще спестите много скъпоценно време и душевни сили, като се отървете от непродуктивното общуване и разни дребни неща. Ако в този ден са останали много нерешени служебни проблеми, най-добре не планирайте това да е интимна вечер, тъй като мисълта за недовършените ангажименти, няма да ви позволи да се отпуснете.

5. Съобщете намеренията си

Ако сутринта делово заявите на съпруга си „Скъпи, тази вечер ще правим секс!”, то това вече е нагласа. А ако още от заранта сте в приповдигнато настроение, очаквайки приятното падане на нощта, а през работния ден позвъните няколко пъти на мъжа си, то успехът ви е гарантиран.  Приберете се от работа поне половин час по-рано, за да приготвите леки блюда за двама. Погрижете се за шампанското,  вземете ароматна вана. Така ще имате прекрасно настроение, което вашият партньор веднага ще усети.

6. Не се оставяйте на рутината

Според сексолозите най-разпространената клопка в спалнята е постоянният сценарий. Рано или късно настъпва период, когато всичко е познато и затова, правейки любов, съпрузите веднага „хващат бика за рогата”, т. е. използват тези ласки, които носят стопроцентов резултат. Ако човек всеки ден се храни със скариди, започва да му се повдига от тях. Така че на всяка цена менюто трябва да се разнообрази.

7. Не превръщайте партньора си в приятелка

Това е златно правило за съвместния живот. Винаги помнете: до вас стои мъж! И този мъж трябва да се съблазнява и завоюва всеки ден. Но на практика се получава друго – жената се върти пред огледалото и се оплаква на мъжа за това, че е качила десет килограма, че навсякъде по себе си вижда само целулит, че не може да влезе в нито една пола. След като е била на зъболекар, разказва, как почти не са й останали здрави зъби и трябва да спестява за нова усмивка. Или започва да обсъжда с мъжа си как ще си купи най-ефикасния крем против бръчки. С две думи - прави всичко онова, което никога не би правила през първите дни на запознанството им. Разбира се, когато жената започне да се оплаква на мъжа, на нея й се иска той да каже: ”Скъпа, ти и така си прекрасна!”. Но мъжете обикновено не го казват. Те не виждат никакъв намек в думите ви, приемат ги буквално. Щом жената е казала, че е стара, дебела, грозна, с целулит и с кариеси, значи е така. А кой би искал да си легне с подобна жена? 

8. Прибавете хумор

Кой ви е казал, че сексът е нещо сериозно? Понякога най-добрият начин да си върнете предишната страст е да се посмеете. В много женски списания предлагат простички рецепти от типа на: Посрещнете мъжа си на вратата гола голеничка само по престилка с идеята той да ви се нахвърли като звяр. Ето истински случай, когато млад мъж става жертва на подобна среща: ”Прибирам се вкъщи изморен и скапан, а на прага приятелката ми гола и с престилка. Шокирах се: нима сега и секс ще трябва да правя?” Друга дама пък посрещнала мъжа си не просто гола с престилка, а на ролери. Настанал луд смях и прекарали изумителна нощ. Но е вярно, че въпросният господин е имал бясно чувство за хумор. Експериментирайте смело!

9. Спомените са ваш съюзник

Още една истинска история: ”С мъжа ми сме заедно от 10 години. И ако между нас възниква отдалечаване, вадя старите ни снимки. Седим заедно вечер, разглеждаме ги, спомняме си хубавото, което ни се е случило. Естествено, че се усмихваме и се забавляваме. Между нас преминават нужните флуиди. Разбираме, че се обичаме и си говорим за това. Сякаш се отнасяме към първите ни нощи, към нашата страст.  Забележително е да си влюбена в собствения си мъж“.

10. Флиртувайте с него

Знаем, че е лесно да се флиртува с непознат мъж: лека усмивка, загадъчен поглед – и непознатият изгаря от желание. Много по-сложно е да се флиртува със собствения мъж. Как да се случи това? Първо му обещайте страстна нощ, после търсете постоянен физически контакт с него, докато сте на гости, кино или купон.  Неслучайно секси красавиците във филмите под масата галят с крак главния герой. Потанцувайте. Целувайте го, всъщност вие познавате мъжа си най-добре. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай