Петров: Влизането на Сърбия в ЕС ще донесе изгода за българите

Петров: Влизането на Сърбия в ЕС ще донесе изгода за българите | StandartNews.com

Белоградчик. Влизането на Сърбия в ЕС ще донесе изгода за българите от двете страни на границата. Затова трябва да подкрепим това членство, но с условие пред Белград да се спазват правата на българите в Западните покрайнини. Това обясни зам.-председателят на „България без цензура" Росен Петров в белоградчишкото село Боровица.

По думите му членството на Сърбия в Европейската общност е шанс за икономическо развитие на Западните покрайнини, които са най-бедният регион на западната ни съседка, но също така и на българския Северозапад. Възможност за това дават програмите на ЕС за пограничните региони. Според Росен Петров страната ни изостава в усвояването на средства от Съюза. Хърватска, например, която е една от последните присъединили се към общността, в момента взема по 2100 евро на човек от тези програми, а за България цифрата е едва 900 евро.

Росен Петров бе гост на събора в Боровица, който се организира от „България без цензура". Той бе посрещнат в селото с военни маршове, изпълнени от местния духов оркестър и с 4-метров трибагреник. Пред него местните жители разказаха, че преди години Боровица е наброявала 600 души, а в момента там живеят едва около 130 души. В миналото хората са намирали препитание в завода за телефони и в най-модерния в цяла Северозападна България кравекомплекс. Сега обаче всичко това е спомен. Цяло събитие за селото е било отварянето преди 5 години на детска градина за девет хлапета, но в момента и тя е затворена. Хората споделиха идеята си закритото вече училище да бъде превърнато в старчески дом. В това те виждат известен шанс селото поне малко да живне.

„Плачат птиците за въздух, плачат дърветата за вода. Плача и аз за теб, България". С тази своя авторска песен поздрави Петров заселилият се в селото гръцки пенсионер Паскалис Тулякис . „Който каквото иска да говори, но народите се обичат", коментира заселникът. Дълги години той е работил като ветеринар в България, Гърция и Африка, а в момента е пенсионер. Благодари на Бога, че получава гръцка пенсия от 800 евро. „А Бойко Борисов ни плашеше да не стане у нас като в Гърция. Дали щеше да бъде лошо и за българските пенсионери да получаваха толкова пари?", бе реакцията на Росен Петров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай