Сряда,

Петров: Влизането на Сърбия в ЕС ще донесе изгода за българите

От: Администратор -
1015
Петров: Влизането на Сърбия в ЕС ще донесе изгода за българите
A
A
A

Белоградчик. Влизането на Сърбия в ЕС ще донесе изгода за българите от двете страни на границата. Затова трябва да подкрепим това членство, но с условие пред Белград да се спазват правата на българите в Западните покрайнини. Това обясни зам.-председателят на „България без цензура" Росен Петров в белоградчишкото село Боровица.

По думите му членството на Сърбия в Европейската общност е шанс за икономическо развитие на Западните покрайнини, които са най-бедният регион на западната ни съседка, но също така и на българския Северозапад. Възможност за това дават програмите на ЕС за пограничните региони. Според Росен Петров страната ни изостава в усвояването на средства от Съюза. Хърватска, например, която е една от последните присъединили се към общността, в момента взема по 2100 евро на човек от тези програми, а за България цифрата е едва 900 евро.

Росен Петров бе гост на събора в Боровица, който се организира от „България без цензура". Той бе посрещнат в селото с военни маршове, изпълнени от местния духов оркестър и с 4-метров трибагреник. Пред него местните жители разказаха, че преди години Боровица е наброявала 600 души, а в момента там живеят едва около 130 души. В миналото хората са намирали препитание в завода за телефони и в най-модерния в цяла Северозападна България кравекомплекс. Сега обаче всичко това е спомен. Цяло събитие за селото е било отварянето преди 5 години на детска градина за девет хлапета, но в момента и тя е затворена. Хората споделиха идеята си закритото вече училище да бъде превърнато в старчески дом. В това те виждат известен шанс селото поне малко да живне.

„Плачат птиците за въздух, плачат дърветата за вода. Плача и аз за теб, България". С тази своя авторска песен поздрави Петров заселилият се в селото гръцки пенсионер Паскалис Тулякис . „Който каквото иска да говори, но народите се обичат", коментира заселникът. Дълги години той е работил като ветеринар в България, Гърция и Африка, а в момента е пенсионер. Благодари на Бога, че получава гръцка пенсия от 800 евро. „А Бойко Борисов ни плашеше да не стане у нас като в Гърция. Дали щеше да бъде лошо и за българските пенсионери да получаваха толкова пари?", бе реакцията на Росен Петров.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички