Нетаняху пита ще купуваме ли изтребители

Нетаняху пита ще купуваме ли изтребители | StandartNews.com

Взела ли е решение България за закупуване на нови изтребители за нуждите на армията. Това се интересувал израелският премиер Бенямин Нетаняху на срещата си с българския министър-председател Пламен Орешарски във вторник, научи "Стандарт". Премиерът Орешарски е отговорил, че засега няма окончателно решение, защото става дума за голяма сделка, която добре трябва да се обмисли. Преди време военният министър Ангел Найденов заяви, че в рамките на тази година трябва да се избере един от двата варианта - да се купи нов тип боен самолет или да се модернизират употребявани изтребители. Процедурата за закупуване на нови многоцелеви изтребители се подготвяше дълго време от екипа на бившия военен министър в управлението на ГЕРБ Аню Ангелов, като идеята бе да стане с пряко договаряне, а не на конкурсен принцип. Сегашният военен министър Ангел Найденов обаче обяви, че ще има състезателна процедура.

Още през първия ден на визитата си в Израел премиерът Пламен Орешарски и водената от него делегация посетиха Israel Aerospace Industries (IAI). IAI е най-голямата израелска държавна компания в сферата на авиационната техника с годишен оборот от 3,5 млрд. долара. Компанията има модернизационни решения за F-16, F-4, F-5 и C-130.
По време на визитата си в Израел премиерът Пламен Орешарски и съпругата му Елка бяха поканени на официална вечеря от Бенямин Нетаняху и съпругата му Сара в премиерската резиденция. Срещата продължи повече от предвиденото по протокол, коментираха дипломати, като отбелязаха, че това е положителен знак за отношенията на двете страни. "Стандарт" научи още, че съпругата на Нетаняху - Сара е била толкова впечатлена от срещата си с Елка Орешарска, че е решила да придружи съпруга си Бенямин по време на съвместното правителствено заседание през есента у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай