Козът на Доган с мисия "Брюксел"

Козът на Доган с мисия "Брюксел"  | StandartNews.com

Неджми Али е верен на ДПС вече 20 години

Козът на Доган. Така наричаха навремето зам.-министъра на отбраната Неджми Али. И от свои, и от чужди бе сочен за един от приближените на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Младежкото обединение на ДПС го дава за пример на членовете си. Защото Али е в партията от 20 години и още през 1995 година става общински съветник в Джебел. Следват мандатите му в Министерството на отбраната, в парламента като депутат от Кърджали. През 2007 година Неджми бе в Европарламента с първите евродепутати. Малцина знаят, че на следващите евроизбори сам отказва избираемо място в листата на Движението. Тогава Неджми не продължава мандата си, защото личната му мисия е друга. Политическата амбиция отстъпва пред отговорността към семейството. Синовете му са в стихийната тийн възраст. И таткото иска да е до Ерай и Танер.

Мисията на Али с днешна дата вече е да помогне на сънародниците ни зад граница. Приема номинациите за първата тройка в евролистата и предлага ДПС да започне активна работа с емигрантите ни в чужбина. "Длъжници сме на тези хора, които са оставили близките си и работят в Германия, Холандия, Белгия, Испания", казва Али. Затова и не е изненада, че лично лидерът на ДПС Лютви Местан прегръща идеята му за отваряне на офиси на ДПС в страните членки на ЕС. Набелязали сме 12 точки, първите центрове за помощ ще са в Брюксел, Германия, Холандия, обяснява инициативата Неджми.

"Може да звучи идеалистично, но се надяваме, че тези хора един ден ще се завърнат в България", допълва още той. И дава пример, че нашенците зад граница вкарват годишно в страната ни 1,8 млрд. евро. В офисите ще има сътрудници и доброволци, които ще са насреща за решаване на всякакви проблеми на емигрантите ни. Трябва да се научим да отстояваме правата си в Брюксел, казва Али. И допълва: "Директивите от европейските институции не са догма, ние трябва да сме преки и равноправни участници в изготвянето им".

Неджми е роден в джебелското село Устрен през 1972 г. и макар че семейството му е в София от години, все още е член на местната ловна дружинка. Намери ли малко свободно време, отива на лов. Удоволствието от дивеча е съвсем малка част от излетите, казва Али. Понякога заедно с оръжието взема и фотоапарат, защото пътеките над Устрен крият невероятни гледки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай