Кои БГ каузи ще браним в Брюксел

Кои БГ каузи ще браним в Брюксел | StandartNews.com

Надпреварата за евроизборите на 25 май е в разгара си. Кои БГ каузи ще браним със зъби и нокти в Брюксел и Страсбург? Как Европа ще се справи с предизвикателствата на финансова криза и ожесточени конфликти? И кога България ще се отърве от етикета на "непослушното дете" на ЕС? До решителната битка на 25 май "Стандарт" ще задава въпросите, а мераклиите за евродепутати ще отговарят.

Днес даваме трибуна на трима кандидати за Брюксел. Ексминистърът по еврофондовете от кабинета "Борисов" Томислав Дончев е начело на листата на ГЕРБ за предстоящия вот. Евгени Кирилов е настоящ евродепутат от "Коалиция за България" и е под номер 7 в селекцията на Сергей Станишев за Брюксел. Военният лекар и бивш зам.-кмет на Варна доц. Христо Бозов пък е седми в листата на "България без цензура" (ББЦ).

"Стандарт" се обърна към Томислав Дончев, Евгени Кирилов и доц. Христо Бозов с три въпроса по най-горещите теми:

1. Ще лобирате ли да има специален механизъм за помощ за държави като България, които поемат основния бежански поток?

2. Как ще работите за още по-голяма защита на правата на потребителите в ЕС?

3. Какви конкретни стъпки ще предприемете, за да има еднакви правила и права за достъп и качество на лечение във всяка държава в ЕС?

Достъпно лечение навсякъде в ЕС

По-чиста храна и по-добри комунални услуги, са приоритет за Томислав Дончев

1. Да. В несигурния свят, в който живеем, проблемът с бежанците може да бъде всекидневие за държавите, които са външни граници на ЕС. Европейският съюз трябва да се научи да реагира по-бързо и адекватно, да подпомага включително и финансово държавите, които поемат голямата част от бежанския поток.

2. За мен, като българин, с особен акцент ще бъдат правата на потребителите на комунални услуги, електроенергия и храни.

3. Има много добри предложения, направени от пациентските организации. Те са свързани с възможността за лечение на пациенти във всяка държава членка и единни минимални стандарти за качеството на медицинската услуга. Вероятно, докато някои от предложенията станат реалност, трябва да бъде извървян дълъг път. Но имам намерение да го започна.

Трябва да си поделим бремето с бежанците

Да се браним по-добре от ГМО и измами в интернет, иска Евгени Кирилов

1. Ще лобирам да се повиши финансирането на страните, които изпитват проблеми. Бих работил в посока да се повишат средствата във фонда за тази помощ. Но отделно ще лобирам за това всяка държава солидарно да поема част от бремето, в зависимост от броя на населението и нейния брутен вътрешен продукт. Крайната цел разбира се е да има квоти. Всяка държава да поема част от бремето на тези държави, които са подложени на този бежански натиск.

2. В тази посока винаги има необходимост от повече работа. Аз специално бих препоръчал да се концентрираме върху правата на интернет потребителите. Става дума за трансграничните доставки, а именно за по-голяма защита от генно модифицирани продукти.

3. Струва ми се, че по тази линия немалко беше направено от страна на Европейския парламент. Разбира се, трябва да се следи колко качествено се предлагат услугите в здравеопазването. И дали няма дискриминация спрямо отделни граждани. В тази посока ще трябва да се работи повече.

Европрограми и за здраве

Обмен на лекари и рамо за новите технологии в медицината, предлага доц. Христо Бозов

1. Безусловно. Република България е гранична за ЕС държава и изключително уязвима при бежански вълни. Създаването на специален механизъм е необходимо условие за адекватен отговор при бежански поток. Подпомагането на държави като България, които поемат основния бежански поток от Близкия и Средния изток, ще бъде и проява на европейска солидарност.

2. Европейските потребители имат право на качествена здравна и социална помощ. Като експерт в тези области ще насоча своите усилия за подпомагане не само на хората в неравностойно положение, но и на всички граждани на ЕС - да получаваме това, от което се нуждаем на цялата територия на Съюза.

3. Няколко основни стъпки. Приемане на медицински стандарти, еднакви за всички държави членки на ЕС. Създаване на европейски програми за обмен на специалисти. Право на всеки гражданин на ЕС за равнопоставеност на достъпа до здравна помощ в рамките на Съюза. Подпомагане развитието на новите технологии в медицината във всички държави членки. Развитие на европейски програми за профилактика и лечение на социално значимите заболявания.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай