Коджабашева: Да използваме всички лостове, за да задържим младите у нас

Коджабашева: Да използваме всички лостове, за да задържим младите у нас | StandartNews.com

София. "Изключително трудно е да накараш младите хора да останат в страната, но трябва да се използват всички лостове. Това каза Рада Коджабашева – зам.-председател на „България без цензура" и трета в листата за евровота на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден" по време на дебат по радио К2 на тема „Труд и социална политика". Това съобщиха от пресцентъра на ББЦ.

Ние се борим за един уважаващ се, уважаван и благоденстващ народ в България, подчерта Коджабашева. Тя цитира данни от статистиката, според които у нас има 900 хиляди неграмотни и подчерта, че са налице много големи проблеми в образованието, заетостта и младежката безработица.

„Нормално е младите да отидат там, където ще им плащат повече, където ще ги уважават и ще имат възможност да се реализират и да развият собствената си личност", коментира зам.-председателят на ББЦ.

Тя подчерта, че е нужна такава социална политика, която да дава възможност на младия човек да се развива. За да се развива обаче, той трябва да е образован, затова, според нея, всички политики са взаимно свързани една с друга и взаимоопределящи се. По думите й са нужни мерки в сферата на образованието, подкрепа на бизнеса, така че той да може да създава работни места и да повишава доходите - от една страна хората да се почувстват по-нормално, от друга - да вкарат тези пари обратно в икономиката.

Вече девети месец България е в дефлация, подчерта Коджабашева. Нужно е и въвеждане на критерий за средствата от еврофондовете, който да показва добавената стойност на проекта и новите работни места, които са открити, смята тя, цитирана от ББЦ.

Администрацията е основният проблем, както пред бизнеса и разкриването на нови работни места, така и при усвояването на евросредства по програмите за временна заетост, за първа работа и първи бизнес на хората, които са безработни, посочи Коджабашева. Тя не скри, че има преки наблюдения, тъй като е работила като финансов консултант на хора, печелили европейски проекти към Агенцията по заетостта. „Проблемът за реализацията е огромен – закъсняване с плащането, финансирането на такъв проект е невъзможен, хората влизат от кредит в кредит", разказа Коджабашева. И изтъкна, че администрацията трябва да работи в нормален и коректен ред, категорична бе тя.

За да има работни места, трябва да има бизнес, посочи още Коджабашева и допълни, че е нужно да започне развитие на една икономика на търсенето. Много малки и средни предприятия в България не са склонни да вземат кредит и да развиват бизнес, защото виждат, че няма потребление. Това, от своя страна, води до неразкриването на работни места и проблем с безработицата. „Затова е много важно държавата да подкрепи бизнеса", отсече зам.-председателят на ББЦ и припомни една от идеите на партията - създаването на т.нар. бизнес ангели, което дава възможност на
предприемачи да стартират свои проекти, които да бъдат гарантирани от държавата. Трябва да бъде развита по-добре и мрежата от гаранционни фондове в страната, смята тя.

По отношение на социалната политика тя подчерта, че пенсиите на хората, които получават под 150 лв., трябва да се изравнят поне с линията на бедност, която е 260 лв. Зам.-председателят на ББЦ припомни и друга идея на партията - майките да получават по 350 лв. за второ дете до навършването на 7-годишна възраст.

Росица Янакиева репликира, че казаното от зам.-председателя на ББЦ няма връзка с изборите за Европарламент и средствата, за които говори, трябва да са налични в държавния бюджет, за да се преразпределят. Коджабашева отговори, че връзката между националния и европейския дебат е логична. "Аз съм българка и това, което би ме завело в Европа, е да помагам на България. Не мога да оставя националните проблеми и просто да замина, за да се занимавам с европейските. Тези 17 българи, които ще отидат в Европа, трябва да работят за България", категорична е Коджабашева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай