Илияна Йотова: Има риск от нови бежански вълни

Илияна Йотова: Има риск от нови бежански вълни | StandartNews.com

Хасково. "До края на 2014 г. силите за сигурност ще се оттеглят от Афганистан. Това е предпоставка за настъпване на безредици, които ще предизвикат нови бежански вълни. Не са утихнали останалите конфликти в арабския свят. Мизерията и бедността в някои африкански страни принуждават допълнително имигрантите да търсят път към Европа. Не трябва да подценяваме ситуацията с бежанците". Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България Илияна Йотова на пресконференция в Хасково.

„През 2013 г. не бяхме подготвени да приемем 10 000 бежанци от Сирия и други страни, въпреки многократните предупреждения и сигнали още от 2011 година", каза още тя. Йотова подчерта, че благодарение на бързата реакция на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на премиера Пламен Орешарски Европейската комисия e отпусналa допълнителни средства за овладяване на бежанската криза. Тя припомни обаче, че до януари 2014 г. всички средства са идвали от националния бюджет.

"Условията, в които живееха бежанците, бавното издаване на документи и натиска от различни неправителствени организации послужи като аргумент ЕК да заговори за нов мониторинг на България", каза още Йотова. По нейна инициатива се проведоха срещи с председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, Хуан Лопез Агилар (С&Д), и председателя на групата на Социалистите и Демократите в ЕП, Ханес Свобода, които настояваха пред комисаря по вътрешен ред Сесилия Малмстрьом този мониторинг да не бъде реализиран. В резултат на това към момента темата за налагането му не стои на дневен ред, но се чака решението от Срещата на върха през юни.

В края на януари месец по настояване на Илияна Йотова делегация от Европейския парламент посети бежанските лагери в страната. След тази проучвателна мисия комисията LIBE прие доклад, в който се каза, че България за шест месеца е постигнала невероятен напредък.

„Въпросът за мен не е приключил. Това, за което ще се боря в следващия мандат, е въвеждането на бежански квоти в страните членки и преференциално финансиране за страните, които са външни граници на Съюза. Страни като България, Гърция, Малта, Италия трябва да бъдат изведени пред скоба, когато се разпределят средствата от Фонда за миграция и убежища. Един от основните принципи на ЕС е солидарността и трябва всички да го спазват", каза още кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България.

По-рано през деня Илияна Йотова раздаде награди на доброволци от корпуса на БЧК в Кърджали за усилията, които полагат за интеграцията на бежанците в региона. Часове след това, тя проведе среща в препълнена зала на културния център в гр. Харманли. Основна тема на дискусията бе отново бежанската криза, тъй като хората там са изпитали най-силно тежестта й. „Ние сме наясно, че голяма част от бежанците ще останат тук. Трябва да проучим ползата от бедата на тези хора, а Европейската комисия трябва да отпуска средства и за регионите, в които те пребивават", каза кметът на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай