Достена Лаверн: Европа помага на банките, да я насочим към хората

Достена Лаверн: Европа помага на банките, да я насочим към хората | StandartNews.com

Монтана. През последните 10 години Европа даде 1000 милиарда евро за спасяване на банките и големите корпорации, а не за реална политика. Това заяви в Монтана на среща със симпатизанти кандидатката за евродепутат от БСП д-р Достена Лаверн.

Това се оказа пагубно за България, Гърция, Испания, Италия, допълни тя. Приоритет на евродепутатите-социалисти ще бъде връщането на държавите към социалната политика. Ако те имат мнозинство в парламента, то ще гласуват срещу атлантическото споразумение между САЩ и ЕС, с което се налага забрана за увеличаване на минималния доход в страните-членки. Скъпото евро сега е в услуга на големите банки и корпорации. Гражданите на Европа трябва да си дават сметка за срива на социалната държава. Вместо това, ние затъваме във вътрешно-политическа дискусия.

Моят личен приоритет ще бъде образованието и културата, каза още кандидат-депутатът. Защото инвестицията в тях е най-бързият път към вдигане на икономиката.

Българските социалдемократи в европарламента ще се борят за изравняване на минималните работни заплати в страните-членки, заяви Светлина Йолчева, която е техен представител в червената листа. Това може да стане на три етапа, през които различията могат да бъдат стопени последователно. В момента разликата между българската заплата и европейските е 10 пъти в полза на развитите страни.

Двете евродепутатки ще се борят за преодоляване на младежката безработица, която у нас е към 30 процента. Още по-висока е тя в Гърция. Лаверн и Йолчева представиха своята визия за развитие на икономиката. Инвеститорите в сектора трябва да бъдат поощрени с освобождаването от данък-печалба, смятат те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай