Британски министър сочи Сергей за №1 в ЕС

Гласът на лидера на ПЕС ще се чува повече от този на Меркел и Оланд, казва Макшейн

Британски министър сочи Сергей за №1 в ЕС | StandartNews.com

Станишев ще играе ключова роля в определянето на следващия екип на ЕС, твърди експертът

Сергей Станишев е името, което ще чувате все по-силно в Европейския съюз. 47-годишният лидер на ПЕС ще бъде един от ключовите политически фактори в Европа след изборите на 25 май. Това заявява във водеща статия на авторитетното списание The Globalist британският министър по европейските въпроси (2002-2005) Денис Макшейн. И анализира нарастващото влияние на Станишев като президент на ПЕС в цяла Европа заради предстоящия избор на шеф на ЕК, както и на гласуването в ЕП на новия председател на Европарламента. Наблюдатели отбелязват, че Макшейн е известен с позицията си срещу популисткото говорене относно нарастващата враждебност към имигрантите във Великобритания и в частност срещу българите. И смята, че тезата "българите да живеят в България, а англичаните - в Англия" е безпочвена още преди 1939 година.

В статията си за The Globalist Макшейн определя Сергей Станишев като "говорещ меко, дълбокомислен и аналитичен политик в рязък контраст с необмисления, креслив стил на по-голямата част от политическата класа в югоизточната част на ЕС". "Политиците, които вземат решенията в големите столици, скоро ще трябва да опознаят отблизо Станишев", съветва Макшейн. И цитира проучване на обществени допитвания, осъществено от професори от Лондонското училище по икономика и Тринити колидж в Дъблин, според което социалистите и социалдемократите ще бъдат най-многобройната група в новия ЕП. В анализа си Макшейн натъртва, че "според новите правила в Лисабонския договор, управляващ ЕС, националните лидери като Ангела Меркел и Франсоа Оланд загубиха правото си на вето да блокират кандидат за председател на Комисията". "Това ще постави Сергей Станишев в центъра на вниманието, ако левоцентристите постигнат надмощие, както се очаква. Неговата Партия на европейските социалисти (ПЕС) обединява всички партии, които вероятно ще доминират в Европейския парламент след изборите през май", отбелязва британският политик. "Освен това Станишев се оказа особено ефективен председател на ПЕС. Той постигна голям удар, когато убеди италианската Демократическа партия да се присъедини към ПЕС", коментира нарастващото влияние на соцлидера върху политиката на Стария континент. В края на материала Макшейн припомня, че в началото на премиерския си мандат през 2005 година Станишев е впечатлил силно британския премиер Тони Блеър.

Проблем, който Станишев ще трябва да преодолее, са съмненията в други държави в Европа относно близостта на България с Русия, отбелязва Макшейн. Но е категоричен, че Станишев ще играе "ключова роля в определянето на следващия ръководен екип на ЕС". И обяснява защо "сега Сергей Станишев има номерата на мобилните телефони и правото да посещава новото поколение политически лидери на ЕС. Това са хората, които вероятно ще доминират все повече в европейската политика в следващия политически цикъл".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай