Борецът за права

Борецът за права | StandartNews.com

Никой няма полза от войната между половете, твърди Антония Първанова

Д-р Антония Първанова е сред 10-те най-активни депутати в Европейския парламент. Като лекар в България и в чужбина тя винаги е работила за физическото и психическото здраве на хората, за тяхното обществено благополучие.

През 2010-а е избрана за "Евродепутат на годината" в категория "Здравеопазване" - благодарение на дългогодишните й усилия за поставяне пациентите в центъра на здравната политика. Антония се посвещава и на каузата за равнопоставеност на половете и е един от инициаторите за въвеждане на квоти. Усилията й водят до промени в договорите на ЕС за превенция и криминализиране на насилието над жени. По нейна инициатива 2016-а ще бъде обявена за "Година за борба срещу насилието над жени".

Сега Антония Първанова отново е номинирана за водач на листа за изборите на членове на ЕП на 25 май, този път на Коалиция "КОД-Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП", в която основна партия е ръководената от нея НДСВ. Евродепутатката казва, че е трудно да се говори за война между половете, но със сигурност има неравнопоставеност - и тя е установена от векове. "В политиката, в бизнеса и въобще във високите етажи на социума рядко и сложно допускат представителки на нежния пол. Просто клубът е мъжки. Комисията за правата на жените и равнопоставеност на половете в Европейския парламент все повече обсъжда правилата за сходно заплащане и участие в бордове и управителни съвети на компании. Факт е обаче, че има голямо съпротивление срещу евентуално законодателство, което да гарантира равнопоставеност", категорична е тя. Според нея мъжете определено се плашат от умни, амбициозни и успешни жени. "Понякога се респектират от тях и по-бързо се съгласяват с предложенията им - когато става дума за конструктивни и полезни неща. Това се случва, когато дебатът е на четири очи, в камерна ситуация, в малка група. Но когато мъжете се изправят срещу няколко организирани, напористи и интелигентни жени, веднага преминават в защита и отбрана", твърди Първанова.

В личен план Антония Първанова се гордее с две дъщери. Лора, по-голямата, е хванала цигулката още на 3 годинки. "Положи много труд. Когато стана на 18, ми каза: "Мамо, като музикант в България няма да бъда удовлетворена и пълноценна". Днес, 10 години по-късно, ми е много мъчно, че се отказа от професията. Тъжно ми, че е имала право. Може би щеше да бъде от хората, които са унижавани, правейки своето изкуство, създавайки националната култура, искайки да задържат ценностите си", казва д-р Първанова. Лора е завършила международни отношения, след това и международни финанси. Вече работи в хедж фонд в Лондон. По-малката й дъщеря Блага пък е завършила изкуство и моден дизайн. Вече работи за "Шанел" в Лондон. Занимава се с вкусовете на бутиковите клиенти. "А аз понеже нямам никакво време за себе си, избрах българска модна къща, чиито кройки и модели пасват идеално на бизнес графика ми. Звъня по телефона и казвам: "Моля за два панталона и една рокля. И съм готова", смее се евродепутатката.

"В Европарламента всеки може да се появи облечен в тоалети на световни марки. Това вече не е чак толкова интересно или изненадващо. Но когато се появя с много женствените облекла от колекцията "Мелини" и всички ме питат: "Откъде купуваш дрехите си?", и аз отговарям: "От България, влезете в еди-кой си сайт", удоволствието е огромно. Има много неща и факти, които те карат да се чувстваш горд. Но за мен дори и това е важно - да вляза в Европа с модели на наша компания", категорична е Антония Първанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай