ББЦ: Българското здравеопазване е пред кома

ББЦ: Българското здравеопазване е пред кома | StandartNews.com

Варна. Тубдиспансерът във Варна е на крачка от закриване, лекарите бягат, каза Христо Бозов, лидер на България без цензура в града и седми в листата на коалицията с ВМРО, ЗНС и Гергьовден в дебат по Радио К2.

Партията предлага да има дневни центрове за болни с Алцхаймер и деменция, които да са под лекарско наблюдение и в същото време да не са в тежест на близките си. Друго предложение на ББЦ е европейските средства да се използват за изграждането на рехабилитационни здравни заведения, където да се долекуват хора, прекарали, например, инсулт, които сега са изписвани до
десетия ден неоздравели.

„Необходимо е също така да се обърне сериозно внимание на детската профилактика, която изостава драстично", отбеляза Бозов.

Според него българските деца се нуждаят и от програми срещу затлъстяването, гръбначното
изкривяване и особено много срещу стреса, на който са подложени ежедневно. И това също може да бъде осъществено по линия на европарите.

„Трябва да се търсят евросредства и за материалната и техническата обезпеченост на Спешната помощ, защото тя е отдавна амортизирана", каза Бозов.

"Ние говорим за реформа в Спешната помощ от много време, но реално нищо не се случва. Стратегията на МЗ е само пожелателна. Трябва първо да се разграничи спешната от неотложната помощ. Неотложната помощ да е приоритет на общопрактикуващите лекари. А спешната на държавата – в рамките на 20 минути на всеки гражданин на страната да се оказва помощ",
заяви кандидатът на ББЦ.

Туберкулозният диспансер в морската столица е пред закриване, лекарите, които досега са работили в него, напускат, няма пари за заплатите им. В същото време другите два тубдиспансера в Добрич и Шумен са вече закрити, каза още Христо Бозов и посочи, че по този начин една огромна част от населението на Североизточна България ще остане без
профилактика и лечение на туберкулоза.

Той призова най-накрая да бъде направена дълго отлаганата здравна карта и да бъде въведена електронната система в здравеопазването.

"Без реформа в здравеопазването, аз, като реаниматор, мога да кажа че българското здравеопазване е в състояние на предкома", каза още Христо Бозов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай