Петък,

Бареков: В Розово няма ксенофобия, виновно е правителството

От: Администратор -
1207
Бареков: В Розово няма ксенофобия, виновно е правителството
A
A
A

Стара Загора. В село Розово няма ксенофобия. Виновни за създалата се ситуация са правителството и политиците. Това коментира лидерът на „България без цензура" Николай Бареков по време на среща с местните жители. 

„Дойдох на място, за да изслушам хората и съм дълбоко възмутен от две неща - от поведението на българските политици и от мълчанието на правителството. Вина имат и медиите – не може да се лепят етикети на хората, че са ксенофоби", подчерта Бареков. По думите му и местните хора, и бежанците са станали жертва на неадекватната политика на сегашното и предишното правителство.

Проблемът не е от днес, подчерта и зам.-председателят на ББЦ Росен Петров. Той каза, че още преди година е предупреждавал властите за абсурдната ситуация 52-ма полицаи да пазят 75 км граница. Петров припомни, че е настоявал да се възстанови оградата по границата, но никой не го е чул. Така, според него, се е стигнало до ситуацията, в която да не се знае кой влиза в държавата ни. „Властите са неадекватни.

Едва ли в ДАНС имат достатъчно арабисти, които да могат на ден да разпитват по 100 човека, които се опитват да влязат у нас", коментира зам.-председателят на ББЦ.

Местните хора се оплакаха на Бареков и на Росен Петров, че са изключително обидени от поведението на медиите, които са ги нарекли „фашисти". Към тях са се присъединили с обидите си и "учени хора". „Ние клетва сме дали, че всеки един от нас ще защитава страната си и знамето дори сме целували", обясни възрастен мъж от Розово. Жителите на
казанлъшкото село бяха категорични, че не знаят какви хора са били заселени при тях и дори изразиха съмнение дали настанените при тях са били сирийски бежанци.

„Точно в това е проблемът – че не знаем кой е при нас", обясни и кметицата на селото Теодора Георгиева. Тя добави, че никой не я е уведомил откъде са за тези хора, те дори нямали регистрация, каквато се изисква по закон. „Когато я няма държавата, ние ще сме държавата и нека никой не ни се сърди", каза възрастна жена.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички