Бареков: В Розово няма ксенофобия, виновно е правителството

Бареков: В Розово няма ксенофобия, виновно е правителството | StandartNews.com

Стара Загора. В село Розово няма ксенофобия. Виновни за създалата се ситуация са правителството и политиците. Това коментира лидерът на „България без цензура" Николай Бареков по време на среща с местните жители. 

„Дойдох на място, за да изслушам хората и съм дълбоко възмутен от две неща - от поведението на българските политици и от мълчанието на правителството. Вина имат и медиите – не може да се лепят етикети на хората, че са ксенофоби", подчерта Бареков. По думите му и местните хора, и бежанците са станали жертва на неадекватната политика на сегашното и предишното правителство.

Проблемът не е от днес, подчерта и зам.-председателят на ББЦ Росен Петров. Той каза, че още преди година е предупреждавал властите за абсурдната ситуация 52-ма полицаи да пазят 75 км граница. Петров припомни, че е настоявал да се възстанови оградата по границата, но никой не го е чул. Така, според него, се е стигнало до ситуацията, в която да не се знае кой влиза в държавата ни. „Властите са неадекватни.

Едва ли в ДАНС имат достатъчно арабисти, които да могат на ден да разпитват по 100 човека, които се опитват да влязат у нас", коментира зам.-председателят на ББЦ.

Местните хора се оплакаха на Бареков и на Росен Петров, че са изключително обидени от поведението на медиите, които са ги нарекли „фашисти". Към тях са се присъединили с обидите си и "учени хора". „Ние клетва сме дали, че всеки един от нас ще защитава страната си и знамето дори сме целували", обясни възрастен мъж от Розово. Жителите на
казанлъшкото село бяха категорични, че не знаят какви хора са били заселени при тях и дори изразиха съмнение дали настанените при тях са били сирийски бежанци.

„Точно в това е проблемът – че не знаем кой е при нас", обясни и кметицата на селото Теодора Георгиева. Тя добави, че никой не я е уведомил откъде са за тези хора, те дори нямали регистрация, каквато се изисква по закон. „Когато я няма държавата, ние ще сме държавата и нека никой не ни се сърди", каза възрастна жена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай