Петък,

АБВ: Липсва приемственост между различните правителства

От: Администратор -
743
АБВ: Липсва приемственост между различните правителства
A
A
A

София. В България липсва стратегия за развитие във всички сектори, липсва и приемственост между различните правителства. Това заяви водача на листата на АБВ Ивайло Калфин по време на дискусия между жителите на плевенското село Тотлебен и представителите на АБВ.

АБВ иска да види друг тип икономика и това може да стане с частната инициатива и с участието на държавата. Това е важно и по този въпрос трябва да има национално съгласие, подчертаха от движението.

„Ако не знаеш какво искаш да направиш с една система, тя няма как да проработи", коментира евродепутатът и посочи основните приоритети за развитието на България, по които трябва да се постигне национално съгласие между основните политически сили, независимо от позицията им на политическия хоризонт.

„България е най-несоциалната държава в Европа, с най-малко отношение към хората с ниски доходи", коментира Ивайло Калфин. Той обясни, че ако знаеш какво искш, Европейският съюз ти дава огромни лостове за да постигнеш. Първият проблем обаче е този със справедливостта в държавата. Калфин очерта няколко начина, по които ситуацията в страната ни може да се промени, що се отнася до доходите и социалната справедливост.

Евродепутатът е категоричен, че е необходима промяна в данъчната система у нас. Данъците в момента се събрат от бедните хора, каза той и допълни, че 80% от българите живеят под прага на бедност, според последните статистики. – 60% от приходите в хазната обаче са от ДДС върху основните продукти – храни, лекарства. Калфин обясни, че Европейският съюз предоставя много инструменти, които могат да бъдат приложени в България. „1 лев има различна стойност за различните хора", коментира евродепутатът и подерта несправедливостта на плоския данък.

Един от приоритетите на европейските социалисти е въвеждане на данък върху операциите на капиталовите пазаро – 0.01%, каза Калфин и обясни, че тази мярка се прилага вече в редица европейски държави. А изчисленията сочат, че това за БГ би означавало 400 млн. лева допълнително в държавния бюджет.

Необходимо е и ограничаване на дейността на офшорните компании, посочи Калфин. Той обясни, че около 1000 млрд. Евро в момента не се плащат, а се крият от офшорните компании, което по изчисления е около 200 000 средно на европеец. Важни обществени сектори не могат да бъдат възлагани на офшорни компании, категоричен е Калфин. Това също е предложение, което идва от Европа, каза евродепутатът и допълни, че в интерес на справедливостта офшорните компании не бива да имат достъп до държавни поръчки, държавни средства, важни, монополни бизнеси в държавата.

Ивайло Калфин коментира, че от ЕС идват големи количества средства, проблемът обаче е в това, че тези пари стигат до една много малка част от хората. И това води след себе си еврослеприцизма у нас – по-малко от половината българи са положително настроени към членството ни в ЕС. Калвин оприличи потоците на евросубсидиите на фуния чийто тесен край сочи надолу – парите влизат в страната ни и се разпределят сред малцина – няколко монополни компании. Той е категоричен, че въпросната фуния трябва да се обърне наобратно – финансовите потоци да се разпределят върху максимален брой предприемачи – да бъде подпомогнат дребния и средния бизнес. И именно това дава гаранция за засилване на българската икономика и за създаване на нови работни места.

Калфин подчерта необходимонстта от създаване на гаранционен фонд в България. Целта е този фонд да даде възможност на хората да не си залагат жилището, за да реализират идея за бизнес. А и така банките сами ще свалят процентите си, за да имат достъп до този фонд", обясни Калфин. Той допълни, че това е практика в много европейски държави.

Сред мерките за съживяване и растеж на българската икономика е създаването на държавен инвестиионен фонд, каза още Калфин. „Без да се намеси държавата като инвеститор няма как да тръгне икономиката", коментира евродепутатът и обясни, че целта не е държавата да регулира и да управлява икономиката, а да може да инвестира в помощ на частните предприемачи, обясни Калфин и допълни, че когато говорим за доходи и работни места – налице са всички европейски инструменти и АБВ настоява за тяхното прилагане.

Сред приоритетите на АБВ е и уеднаквяването на правата на работещите в Европа българи с тези на местните хора. Ивайло Калфин обясни, че в европейските държави работят над 2 млн. българи - толкова, колкото работят и в България. Повечето обаче са поставени при крайно несправедливи условия – мизерен бит, ниски заплати, без здравни ии социални осигуровки. Българите са равноправни граждани на ЕС и трябва да бъдат поставени в еднакви условия с всички о станали европейци, коемнтира Калфин. Той подчерта и необходимостта от държавна инициатива за създаване на български училища в европейските държави там, където има българи. Целта е децата на нашите съграждани, ако пожелаят, да могат да се върнат в България и досегашномто им образование да не е в разрез с българската образователна система.

Ивайло Калфин посочи още един проблем на представянето на страната ни в Европа – липсват инициативите на България в ЕС, отсъства националната ни позиция в Европа. Евродепутатът е категоричен, че трябва да се засили гласа на държавата ни в ЕС. И подчерта, че на този етап у нас липсва дебата за бъдещето на Европа.

Калфин е категоричен, че в Европа депутатите ни могат да бъдат полезни, само ако имат държава зад гърба си. „Българинът трябва да усети ЕС, в момента ЕС е за малко хора", коментира евродепутатът.

България изостава, защото не знае къде отива. Необходима е промяна и тя може да бъде постигната само с определяне на целите и с определяне на начините за постигането им, обясни Ивайло Калфин и подчерта острата необходимост от национално съгласие и дискусия между основните политически сили по ключовите за държавата теми.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички