20 години мода в Художествената академия

Изложба представя творения на студенти и преподаватели

20 години мода в Художествената академия | StandartNews.com

Екстравагантна експозиция с творения на преподаватели в специалността „Мода“ в Художествената академия и на техни студенти събира търсачи на различни фешън емоции в галерията на висшето учебно заведение. Изложбата е посветена на две десетилетия от началото на приключението.

„Изминаха 20 години от идеята до резултата. През 1999-а се случва първият прием на студенти за обучение в новооткритата специалност „Мода“ в най-старото училище за изкуства в България, което е със 120-годишна история. Сформирана е катедра от дизайнери и художници, които да  развиват и предават професионалните си познания, да споделят своите успехи и опит“, коментират днес в Академията. Менторите разясняват още, че във философията за изграждане на дизайнерско мислене на студентите е заложено непрекъснато актуализиране на програмата. Фокусът е върху създаване на необикновен, новаторски продукт на модния дизайн – далеч от рутинното мислене и скуката. В основата на обучението по „Мода“ са заложени академичните традиции, съчетани със съвременния поглед и развитие на визуалните изкуства и медиите. Всеки студент успява да развие таланта си, благодарение на принципите във връката между арта и модата, на креативното и практичното мислене, провокирани и направлявани от преподавателите. Неслучайно възпитаниците на катедрата участват в престижни национални и международни събития, имат награди от световни конкурси, създават успешни модни брандове.

В галерията на Академията преподавателите и техните студенти показват оригинални модели, които разкриват артистичност и авангардност. В одеждите са заложени класически прийоми в модата, аранжирани със задължителната доза предизвикателство. Особено впечатляващи са силуетите – силно разчупени и изпълнени с динамика.  Сред работите на преподавателите емблематична е творбата „Дрехата като скулптура“ на Милка Александрова-Бучи, доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства.

„Въображението превръща дрехата в артефакт, често пренебрегвайки конструктивните и функционални норми, за да създаде изцяло нови форми - геометрични, аморфни, въздушни или флорални, различни в своите послания и причини за съществуване. Скулптури, за които ограниченията са неприемливи“, казва дамата, която има и серия от награди от родния фешън график. Нейният колега Александър Гергинов участва в изложбата с модели, решени в етно визия.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай