Сряда,

Заплатите на младите учители скачат от юли

От: Администратор -
Заплатите на младите учители скачат от юли
A
A
A

София. Началните заплати на младите учители ще бъдат увеличени от юли. Това обяви образователният министър проф. Анелия Клисарова пред "Дарик".

Тя разкри, че ще се работи с банките за отпускане на по-евтини заеми за младите учители, както и с кметовете на общини за намиране на евтини общински жилища за тях.

На страната ни са нужни „учители на 21-ви век", тъй като колкото и модерна лаборатория или класна стая да има в дадено училище, ако преподавателят не може да създаде интерес сред своите ученици, няма как да се постигнат желаните резултати, изтъкна още министърът.

По думите й "ключът към качествено образование не са само парите, а присъствието на качествения учител. Ако го няма човекът, който да увлече децата, който да ги накара да мислят и да искат да учат, няма как да се случи качественото образование",.

Клисарова допълни, че просветното министерство работи върху стратегия за развитие на педагогическите кадри, но в същото време изрази притеснение, че твърде малко се работи с родителите, които също са важен фактор особено при учениците от началните класове.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички