Юристи на Алма матер №1 по гражданско право

Юристи на Алма матер №1 по гражданско право | StandartNews.com

Тим на университета с приз и по международно право

Отборът на СУ печели първенството за трета поредна година

Отбор на Юридическия факултет на Софийския университет спечели първо място на Националното състезание за решаване на казуси в областта на гражданското и търговското право, съобщават от Алма матер. Призьорите са Диана Иванова Асеникова - V курс, Деляна Бориславова Иванова - IV курс, Снежанка Анастасова Балджиева - IV курс, и Деян Веселинов Петров - IV курс. Капитанът на отбора - Диана Асеникова, получи и персонална награда от съдия Диана Митева за представянето си в състезанието. Другият тим на Софийския университет завоюва третото място. В неговия състав са петокурсниците Невена Диянова Янева, Атанас Господинов Деливичев, Марийка Стоянова Герова и Теодор Красимиров Михалев.

Третото национално състезание за решаване на казуси в областта на гражданското и търговското право се проведе във Варна. Възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за трета поредна година спечелиха първенството. Състезанието бе организирано от Катедра "Правни науки" към Юридическия факултет на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и се проведе под патронажа на президента на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова. В него взеха участие 42-ма студенти по право, сформирани в 11 отбора - представители на шест от юридическите факултети в страната: два отбора от Бургаския свободен университет, два отбора от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", два отбора от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", един отбор от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", два отбора от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и два отбора от Университета за национално и световно стопанство.

В първия етап на състезанието участниците разполагаха с два астрономически часа, в рамките на които да се справят с казус, поставящ проблеми от областта на гражданското право. Съставител на това юридическо предизвикателство бе Нейко Димитров - съдия във Варненския окръжен съд. В този първи рунд двата отбора на Софийския университет - единият в качеството на ищец, а другият - като ответник, се съревноваваха с УНСС и ВТУ. Представянето на участниците бе оценено от жури с председател съдия Милен Славов и членове съдия Пенка Христова и съдия Росица Станчева. И двата отбора на Софийския университет се справиха успешно с казуса и продължиха напред, като отборът ответник с капитан Диана Асеникова грабна приза за "Най-ефективна защита".

Във втория етап на състезанието продължиха шест отбора, които премериха знания и умения в решаването на казус в областта на търговското право. Съставител на това юридическо предизвикателство бе Диана Митева - съдия във Варненския окръжен съд. В този втори рунд двата отбора на Софийския университет се изправиха в процесуалната роля на ищец срещу двата отбора на УНСС. По пледирането на участниците се произнесе жури с председател съдия Георги Йовчев и членове - съдия Мария Христова и съдия Цвета Павлова.

Тим на Алма матер проби и в състезание по международно право. Отборът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" се нареди сред 25-те университета с най-добри писмени защити за ищец в едно от най-престижните състезания по международно право в света - Willem C., съобщава сайтът news.unabg.org. Студентите Христина Пантева, Христо Стоянов, Мартина Димитрова и Христина Димитрова се изправиха срещу няколко сериозни противника, сред които и Singapore Management University, чийто отбор достигна до финала на състезанието, съобщават от Алма Матер.

Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot представлява симулация на международно арбитражно дело, свързано с прилагането на Конвенцията на ООН за договорите за международна продажба на стоки (CISG). Състезанието се провежда във Виена, като през 2016 г. броят на участващите отбори достигна рекордните 310. Willem C. Vis се утвърждава като едно от най-практически ориентираните международни състезания по право и представлява глобален форум, на който студенти се срещат с арбитри и адвокати с изключителен международен опит и авторитет. Едно от значителните предимства на състезанието е, че предоставя възможност за запознаване с правните традиции на чужди държави. Именно това допринася за обогатяването на правната култура на бъдещите юристи, които се научават да разсъждават извън рамките на националното си право.

Успехите на представителите на СУ "Св. Климент Охридски" за поредна година се осъществяват под ръководството на треньорите Дафина Атанасова, Олег Темников, Милеслава Богданова, Анастас Пунев и Пламен Йотов, бивши участници във Willem C. Vis, а сега- практикуващи адвокати.

СУ с програма за любители астрономи

От новата учебна 2016/2017 г. във Физическия факултет на Софийския университет тръгва нова магистърска програма - "Астрономия и популяризация на астрономията". Тя е интердисциплинарна и предвижда както овладяването на общи знания в областта на физиката, математиката, астрофизиката и астрономията, така и умения за тяхното ефективно разпространение и представяне пред различни аудитории.

Новата магистърска програма няма аналог в света. "Астрономия и популяризация на астрономията" е подходяща за всички, интересуващи се от астрономия и комуникация на науката. За новата магистратура могат да кандидатстват бакалаври, завършили каквито и да е специалности. Обучението е задочно, платено, и съдържа разнородни курсове, разпределени в 4 семестъра. Стартирането на новата програма е предизвикано от силния интерес на любители астрономи и хора с разнородни професии, имащи изявен интерес към астрономия. Качественото обучение в новата програма е гарантирано от богатия опит на изявените специалисти в катедрата в сферата на астрономията и астрофизиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай