Ясни правилата за прием в първи клас

МОН ни върза ръцете, обяви зам.-кметът Тодор Чобанов

Ясни правилата за прием в първи клас | StandartNews.com

Ограничени сме в рамките на наредба, приета от Министерството на образованието, която набляга на настоящия адрес като основен критерий за прием, отбеляза заместник-кметът по култура и образование Тодор Чобанов, след като Столична община прие правилата за единен прием на първокласници. Чобанов допълни, че в правилата на МОН има слабости. Там лисват правила за училищата с изучаване на изкуство.

Столична община е решила този проблем с възможността педагогическите съвети да си добавят от 1 до 3 правила към останалите 22.  

Критерият с най-голяма тежест е за случаите, в които постоянният адрес на родителя/настойника съвпада с настоящия адрес и е в прилежащата територия на училището.

Вторият критерий е настоящ адрес на родителя/настойника в административния район на училището, съвпадащ с постоянния адрес.

Третият критерий е настоящ адрес на родителя, различен от постоянния адрес, четвъртият - настоящ адрес на родителя, съседен на административния район на най-близкото училище.

"Това означава, че ако родителят живее от другата страна на булеварда, граница на двата административния района, родителят ползва тези точки, защото се намира в непосредствена близост", обясни Чобанов.

Последният критерий е настоящият адрес на родителя/настойника на територията на цялата Столична община. Тоест така се дава възможност и на родители, които живеят в другия край на София, да търсят прием за детето си в училище, което не се намира в техния административен район.

Участието на децата в подготвителни групи на училищат също ще дава точки при прием.

Други важни критерии са допълнителни точки, ако детето има брат или сестра, обучаващи се в същото училище, както и адрес на месторабота на един от двамата родители в административния район на школото.

Социалните дават предимство на деца с починали родители, един или двама, с трайни увреждания над 50 процента, малчугани от многодетни семейства, осиновени. Така се гарантира, че ще бъдат приети в първи клас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай