Вузовете пълни преди изпитите

На 16 места вдигнаха цените, право и икономика най-евтини в СУ

Вузовете пълни преди изпитите | StandartNews.com

София. Предварителните изпити промениха кандидатстудентската ситуация. Добрите места в някои университети вече са заети още преди официалните изпити. Така е например в УНСС, където младежите имат възможност да държат електронен тест всеки месец. Вече имаме толкова кандидати с успех над 5,50, че са достатъчни за най-търсените специалности, казаха от вуза. Мнозина обаче кандидатстват и в чужди университети - все още не се знае дали част от отличниците няма да предпочетат следване зад граница.

16 висши училища вдигнаха таксите тази година. Сред големите университети най-евтино остана следването в Алма матер, където правото е 500 лева. За сравнение в УНСС таксата за него е 670 лева. Специалности като икономика, администрация и педагогика в СУ са 340 лева. В Пловдивския университет и в Русе те струват 420 лева, а в УНСС са 462. Всички такси в УНСС впрочем поскъпват със 116 лева спрямо миналата година.

Администрация може да се учи и по-евтино - в Колежа по телекомуникации и пощи и Лесотехническия университет нейната цена е 300 лева, а в Техническия в столицата е 320. Архитектурата в УАСГ е с такса 660 лева. По-ниски са цените за архитектура и строителство във Висшето транспортно училище - там таксата е 500 лева.

Медицината не е поскъпнала - в повечето университети тя остава с цена от 900 лева. 7000 лева е платеното обучение. Студентите по здравен мениджмънт в София ще плащат 664 лева. Бъдещите инженери ще броят 650 лева в Техническия в София и само 550 във Варна и Габрово. Интересното тази година е, че в ТУ-София вече може да се кандидатства и с матурата по български. Оценката обаче се приравнява към по-нисък коефициент. Най-скъпо излиза следването в училищата по изкуствата, особено в НАТФИЗ. Таксата там тази година ще бъде 1450 лева, което е нарастване с 50 лева. В Националната музикална академия за всички видове изкуства младежите ще плащат 1150 лева. 840 лв. струва пък подготовката по всички видове спорт в НСА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай