Всеки ученик с различна матура

Всеки ученик с различна матура | StandartNews.com

Просветното министерство оповести мерките за сигурност, които ще бъдат взети по време на матурите утре и в петък. Освен явните мерки има и т. нар. таен пакет, който може да бъде задействан в деня на изпита по решение на министър Меглена Кунева.

7 чифта очи следят за преписвачите, датчици търсят скрити телефони

Всеки ученик може да решава различен тест на тазгодишната матура. Това е част от пакета тайни мерки на МОН срещу продаване на отговорите и преписване на изпитите. "Готови сме в изпитния ден във всяка зала да разбъркаме въпросите така, че да няма два еднакви варианта в класната стая", поясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. По този начин учениците ще отговарят на еднакви въпроси, но един и същ въпрос при някого може да се окаже първи, а при друг - пети или десети. По този начин няма как търговецът на матури да знае в каква поредност се е паднал тестът на човека, който му е платил, за да си купи отговори. Дали тази мярка ще бъде задействана, ще бъде решено от просветния министър Меглена Кунева едва в деня на изпита.

"Готови сме да го направим с ясното съзнание, че така ще спре една безсмислена търговия", каза Диян Стаматов. Матурата по български език и литература включва общо 41 въпроса. Тя ще се проведе в сряда паралелно с националното външно оценяване на седмокласниците по български език и литература. Втората матура върху предмет по избор ще бъде в петък заедно с изпита по математика на седмокласниците. Новост в организацията на матурите е това, че учениците ще имат фиксирани места в изпитната зала. По този начин при установено преписване, дори и записът от камерата да не е много чист, ще може да бъде изяснено кой е извършителят. За първи път видеонаблюдението от камерите във всички училища е обединено, така че матурата ще може да се гледа на живо едновременно в училището, регионалния просветен инспекторат и МОН. Като добавим и квесторите в класната стая, общо седем чифта очи може да следят зрелостника във всяка минута, поясни Диян Стаматов. От МОН демонстрираха и наблюдение в шест произволно взети класни стаи, като бе подчертано, че всички камери в училищата вече са и със звук. Те са снабдени с датчици, които се задействат всеки път, когато има съмнение за преписване или скрит мобилен телефон. Стаматов поясни, че това се прави не единствено заради матурите, а като част от един по-голям проект за безопасно училище. След края на изпитите ще се запази възможността от МОН и инспекторатите да наблюдават ставащото в училищата в реално време. Стаматов поясни, че изпитните зали и санитарните възли в училищата ще бъдат засекретени от предната вечер, след като бъдат проверени за оставени пищови или мобилни телефони. Те се разсекретяват на другия ден от същата комисия. Ученици и квестори ще трябва да оставят настрани мобилните си телефони. Тъй като това изискване се въвежда при квесторите за първи път, Стаматов им се извини за дискомфорта, който ще им бъде създаден, докато трае матурата. Министерството ще раздаде на всички ученици обикновени черни химикалки, с които да пишат, като така ще се елиминира възможността някой да си внесе "умна" химикалка за подсказване.

Родители в комисиите само по желание

Родителите ще участват в изпитните комисии само там, където имат желание за това. "Никой не може да задължи обществото да участва в изпита, но апелът ни е родителите да участват именно за да няма съмнения в честността по време на провеждане на изпита", каза Диян Стаматов. Той посочи, че в училища, които имат добър диалог с настоятелството, родителите са се включили в комисиите. Изискването в такива случаи е това да не бъдат родители на зрелостници, а на деца от по-малките класове. Във всяка комисия задължително ще има и експерт от МОН или представител на регионалния образователен инспекторат. Директорите на училища, в които не се провеждат изпити, също ще бъдат ангажирани. Общо 10 000 учители са ангажирани като квестори на матурите. Относно родителите очакванията бяха да се включат около 2700 души, но сега е възможно бройката да бъде по-малка.

Предават записите 48 часа след края

До 48 часа след края на изпита училищата са длъжни да предадат записите от камерите в изпитния ден в регионалния инспекторат по образованието. Той е длъжен да ги съхранява и прегледа, за да се установи още веднъж дали е имало опити за преписване или подсказване на теста. В самото министерство пък изпитът ще се наблюдава от 10 души, които ще гледат произволно избрани класни стаи в реално време.

Експертите под охрана

Експертите, които решават кои въпроси да бъдат включени в матуритетния тест, са под охрана "от различни служби", каза Диян Стаматов. Той допълни, че в момента те били "най-вардените хора". Специалистите, от които зависят задачите в теста, влизат в кабинета на министъра, където се обсъждат въпросите, без мобилни телефони и химикалки и без достъп до интернет. Така се предотвратява възможността някоя от темите да изтече предварително. Тъй като вчера в социалните мрежи вече започнаха да "изтичат" отговори, Стаматов поясни, че това е чиста измама, защото все още не са готови самите въпроси. Той е изпратил и писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба за съдействие по време на матурата, ако такива случаи бъдат разкрити.

Математическа гимназия гарантира успех на изпита

Общинските основни училища водят по резултати след VII клас

Само частни и математически училища са се нареждали в последните години в челната десетка по резултати от изпитите след седми клас. Това показва класация, качена на сайта www.danybon.com и направена на базата на оповестените от МОН изпитни резултати от минали години, публикувани в портала "Отворени данни". Класирането обединява оценките както от изпита по български език, така и от този по математика.

На първо място в класирането за столицата е частното основно училище "Света София". Седем от десетте школа в нея са частни. Изключение прави Софийската математическа гимназия, която е на второ място по резултат. Другото държавно училище, попаднало в тази десетка, е Италианският лицей в Горна баня. В цялостното класиране за страната пък в челния списък са влезли и математическите гимназии във Варна, Пловдив, Стара Загора и Русе. Сайтът обаче прави и паралелно класиране само на държавните и общински училища в столицата, така че родителите, които нямат възможност да изберат частно училище, да се ориентират в останалите възможности. Тук на първо място е Софийската математическа гимназия, следвана от Италианския лицей. На трето място е 107 ОУ "Хан Крум", което е филиал на Националната природо-математическа гимназия. Прави впечатление, че до седмо място класираните са само основни училища. Очевидно фактът, че са по-малки и ежедневието на децата не е толкова натоварено, улеснява подготовката им. Едва на осмо място идва 125 СОУ "Проф. Боян Пенев". Класацията показва също, че ако математическите училища, които подбират учениците си след четвърти клас, бъдат извадени от класирането, столицата отстъпва първото място по резултати и то се заема от варненското училище "П. Р. Славейков". Веднага след него идва 107 ОУ в София.

От 60 до 220 лева са джаджите за преписване

Умни джаджи, с помощта на които можеш да препишеш или да ти бъде подсказано на матурата, вървят между 60 и 200 лева. 69 лева например струва часовник, на който могат да бъдат качени над 1000 страници текст. На самия часовник се качват файлове, които след това се визуализират на дисплея. Търговците в нета специално са посочили, че часовникът на нашия пазар ползва кирилица. Друго устройство за подсказване наподобява кредитна карта, която приема сигнала отвън. Самата слушалка е подобна на тапичка и се поставя дълбоко в ухото. Цената е 200 лева, но в предизпитните дни върви на промоция от 160. Сто лева струва слушалка с презареждаема батерия. Продават се и "незаглушими" mp3 плеъри, които могат да се използват на места, където сигналът се заглушава. Някои от българските училища разполагат с подобна апаратура. 220 лева струва микрослушалка, която няма нужда от мобилен телефон. 200 лева струва "дискретна" камера, която може да ви снима теста и да го покаже на човека отвън, така че той да изпрати верните отговори. Маскират се като колани, копчета или други части от облеклото.

Най-много избраха теста по биология

52 089 абитуриенти са подали заявления за явяване на първата матура по български език и литература. За втория изпит молби са подали 52 990 зрелостници. Най-много ученици са избрали изпита по биология. На него искат да се явят 16 674 души. Географията, която по традиция бе най-избирана и носеше най-много двойки, тази година е предпочетена от 12 179 ученици. 11 586 ще се явят на изпита по английски език, който е на трето място в класацията на абитуриентските желания. Най-малко ученици са избрали да се явят на тест по италиански - едва 99. Допълнителна матура върху още един предмет по избор искат да държат 568 души.

57 893 решаваха задачите в IV клас

Изпитите на учениците от четвърти клас приключиха с националното външно оценяване по "Човекът и обществото". В него са участвали 57 893 ученици, което е 95.71% от всички четвъртокласници. Тестове са решавани в 1837 училища от общо 1854.

Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки. С 1 точка се оценяват правилните отговори на задачите с избираем отговор и с 2 точки - всяка от задачите със свободен отговор, която изисква разбиране и прилагане на усвоени знания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай