ВИДЕО: Дете рецитира "Обесването на Васил Левски"

ВИДЕО: Дете рецитира "Обесването на Васил Левски" | StandartNews.com

Недостигът на ценности като патриотизъм, чест и доблест провокирали педагогическият съветник от Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Добрич Иво Сейреков да започне работа с група третокласници.

"Идеята ми хрумна в разговор в учителската стая с колеги, скачайки от тема на тема и това, че днес историята в учебниците не е това, което е от нашето време, както и от липсата на идеали сред децата. Така реших да подбера няколко стихотворения и след разговор с колега, преподаваща български език и литература в трети клас, започнах работа с група от 8 деца от трети класове, в която Евгени Петров е единственото момче", разказва Сейреков.

По думите му именно чрез стихотворения е най-достъпния начин да стигнеш до децата, а малките рецитатори имат и артистични умения и пленяват връстниците си. Стихчетата хлапетата подготвяли за наближаващия национален празник - 3 март, но Сейреков решил да повери на Евгени и друга паметна дата за българите - 19 февруари и почитта към Апостола, като му дал да научи стихотворението на Ботев "Обесването на Левски".

"Той го изпълнява с изключително чувство. Това е огън хлапе", казва за малчугана неговият преподавател. Двамата с помощта на преподавателя по музика Александър Карабельов записват видеоклип в училищното студио, с което гимназията се сдоби, благодарение на направеното дарение от родителите на Валерия Желева - една от жертвите на влака-факла.

Видеото с малкия Евгени вече се разпространява във Facebook и Youtube.

"С групата като цяло ще влезем отново в студиото и ще запишем преди 3 март стихотворенията, които подготвяме", казва още Сейреков.

Изпълнението на Евгени ще звучи на 19 февруари по училищното радио "Валерия" минути преди голямото междучасие, а по всяко време всеки ученик може да отдаде почит на дякон Левски в специалния кът, който е обособен във фоайето на училището на първия етаж. Тези, които искат и имат възможност независимо от студеното време, могат да направят това и на паметника на Левски пред храм "Св. Георги" в центъра на Добрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай