Ветерани от американската армия ще учат в АУБ

Ветерани от американската армия ще учат в АУБ | StandartNews.com

Благоевград. Двама ветерани от армията на САЩ ще учат в Американския университет в Благоевград. Единият от тях е бил на мисия в Ирак и има 10-годишен стаж като войник. Талантливи младежи от 36 държави ще започнат обучението си в АУБ тази есен. Сред тях са грузинец с бронзови медали по информатика от международни състезания в Австралия и Италия, виртуозен пианист от България с първо място от национално състезание и второ място на международен фестивал, девойка от Русия с разнородни интереси и с призови места на състезания по екология, математика, информатика, музика, литература и журналистика. Компания им правят македонец с отличия в областта на екологията и възобновяемата енергия и украинка, която е правила научни изследвания за Младежката академия на науките в родината си.

Те и бъдещите им колеги пристигат в неделя, за да започнат своето 4-годишно образователно пътешествие в АУБ.
Целта им е да получат високачествено образование и диплома, призната в цял свят. Сред тях е и първенецът за България и трети сред участници от 44 държави в конкурса "Одисей", свързан с изследване на космоса.

Бъдещите бакалаври ще бъдат приветствани на традиционен прием в модерния кампус "Скаптопара" на АУБ. 45 от тях са студенти, възползващи се от програми за обмен или прехвърлили се от други университети. Близо 2/3 от пристигащите студенти са чужденци.

30 от българските първокурсници получиха пълна стипендия за резултат над 1350 от теста SAT, а още 42-ма получиха частична стипендия за показани високи академични резултати. 90% от новоприетия випуск получи финансова подкрепа от университета, като отпуснатата сума надхвърля 5 000 000 щатски долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай