Вазов, Вапцаров и Елин Пелин на изпита по литература в СУ

Вазов, Вапцаров и Елин Пелин на изпита по литература в СУ | StandartNews.com

В Софийския университет днес ще се проведат предварителните изпити по български език и литература и география за учебната 2016-2017 година.

Изпитът по български език и литература започна в 9:00 часа. Кандидат-студентите ще могат да избират дали да пишат

986 кандидат-студенти са подали заявления за явяване.

 Кандидат-студентите ще могат да избират дали да пишат аргументативен текст по проблем от творчеството на конкретен автор от българската литература или да създадат аргументативен текст в избран от тях жанр, по цитати от литературни произведения.

Петя Петкова от Бургас изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по български език и литература, съобщиха от Софийския университет.

Първата тема, която студентите могат да изберат е „Тегло и забрава в разказите на Елин Пелин".

При избор на втората тема кандидат-студентите трябва да съпоставят цитатите: „От днеска нататък българският род история има и става народ!" - Иван Вазов, „Паисий" и „Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?" - Никола Вапцаров, „История".

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова пожела на кандидат-студентите да представят по най-добър начин своите знания.

Председател на изпитната комисия е доц. Паулина Стойчева от Факултета по славянски филологии на Софийския университет, съобщава БГНЕС.

С успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да учат в следните специалности на Софийския университет: Философия; Психология; Социология; Културология; Библиотечно-информационни науки; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Балканистика; Румънска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Изпитът по география започва в 14:00 часа, като кандидат-студентите ще трябва да отговорят на тест от 100 въпроса. Правилните отговори ще бъдат публикувани на страницата на Софийския университет няколко часа след приключването на изпита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай