Вълчев: Притеснително е, че много деца са извън училище

Вълчев: Притеснително е, че много деца са извън училище | StandartNews.com

"Най-притеснителното е, че имаме голям брой деца, които не са ефективно включени в образователната система", заяви по Нова ТВ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той коментира случаите на празни училища с фиктивно записани ученици с цел източване на бюджета. 

„В случая определено става въпрос за закононарушение и за престъпление, предвид и образуваното производство от Окръжната прокуратура в Русе. Имаме финансовия аспект, но това не е най-притеснителното", посочи министърът. 

Конкретният казус с прокурорската проверка е за училище в Бяла, в което по документи учат 600 души, но класните стаи са празни. А хора, които дори не знаят на какъв изпит се явяват, влизат в училището веднъж в годината.

„Разпоредил съм проверка на всички училища, където има записани голям брой ученици в задочна и самостоятелна форма. Проблемните ни училища са определен брой. Те не са всички. Това са училищата, в които има концентрирани деца от уязвими групи и професионалните гимназии, предимно в малките населени места", каза още министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Можем да пресечем тази практика с по-засилен контрол и със стимули да задържат всяко едно дете. Сформирали сме мобилни групи. Реагираме на всеки един сигнал, и във всеки един от тях освобождаваме директора на учебното заведение. А от новоназначения директор изискваме да търси дисциплинарна отговорност на учителите", подчерта министърът на образованието.

Той обаче очерта допълнителни проблеми в системата на образованието: „Проблемът е още от детската градина. Има деца, които не са посещавали детска градина, не знаят български език, а след това в първи клас е много трудно да бъдат ефективно включени в учебния процес".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай