В Медицински университет-Варна: Бъдещи лекари учат с 3D технологии

В Медицински университет-Варна:  Бъдещи лекари учат с 3D технологии | StandartNews.com

Чуждестранни студенти от 44 държави следват край морето

Медицинският университет във Варна, който през последните няколко години се превърна в предпочитано място за обучение по медицински науки както за българи, така и за младежи от цял свят, спечели ново отличие. Този път високата оценка идва от най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата - националния конкурс "Сграда на годината 2015". Авторитетното 24-членно жури, съставено от уважавани представители на професионалните общности, определи специалната награда в категория "Сгради Образователна инфраструктура" да бъде връчена на МУ-Варна за новото бижу на Факултета по фармация.

Модерната, високотехнологична 9-етажна сграда на Факултета по фармация бе открита на официална церемония в средата на октомври, само една година след първата копка и старта на строежа. На разположение на студентите и преподавателите от МУ-Варна са две учебни аудитории - с 92 и 98 места, лекционна зала със 70 места, заседателна зала с 30 места, четири семинарни и учебни зали. Във Факултета по фармация са разположени още много лаборатории, съобразно нуждите на процеса на обучение, библиотека с читалня, хранилище и компютърни зали, осигуряващи самоподготовката и достъп до професионална информация на студентите. За обучението на бъдещите магистър-фармацевти е предвидена и учебна аптека, спомагаща практическата насоченост на учебния процес и

панорамно интернет кафе

на последния етаж с музейна експозиция на растителни видове с приложение в лечението и практиките на фармацевтиката.

През последните две години, благодарение на значителни инвестиции в образователната инфраструктура, дигиталните технологии, кадрите и отличния мениджмънт на ръководството, МУ-Варна увеличава двойно капацитета си и преминава необходимата за това акредитация. В морската столица се обучават над 5000 студенти, докторанти и специализанти. По специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" се обучават студенти и във филиалите в Сливен, а от тази учебна година - и във Велико Търново и Шумен. Студентите там слушат в реално време лекциите, на които присъстват и колегите им във Варна. Над 1200 младежи от 44 държави в света вече са направили избора си на базата на обективна оценка за това, какво предлага университетът и какво е качеството на подготовка, която той дава. Най-голям е броят на чуждестранните студенти от страните членки на Европейския съюз - Германия, Великобритания, Испания и др. Те имат възможност да се обучават както на български език, така и в англоезични програми.
Методите за преподаване във варненския Медицински университет са сравними със световните образователни лидери. Внедрена е дигитална

платформа за дистанционно обучение "Blackboard"

която се използва от водещи университети в САЩ, Великобритания и други страни и на която се изнася целият лекционен материал. Тези лекции са интерактивни и във формат, който позволява диалог със съответния преподавател. Така, независимо в коя точка на света се намира студентът, той може да чете лекциите си и да задава въпроси за това, което не му е ясно. Turning Point Technology пък е най-модерната система за текущо оценяване степента на усвояване на предавания на лекции учебен материал, която функционира от тази година в МУ-Варна. Студентите по медицина имат възможността да изучават анатомията на човека посредством интерактивни методи и 3D технологии. Виртуалната микроскопия им позволява да наблюдават микроскопски препарати с максимално качество на изображението.
До края на 2015 г. предстои да бъде въведено и обучение в симулационен център, което ще даде възможност да се интегрира клиничното в предклиничното обучение на бъдещите лекари на един още по-ранен етап от образованието. Практическите си занятия бъдещите медици провеждат в една от най-модерните и високотехнологични болнични бази в България - Университетската болница "Св. Марина" и в единствения Университетски медико-дентален център.
Дипломите, които МУ-Варна издава, са

признати в цяла Европа

През 2015 г. на вълнуващи тържествени церемонии дипломите си получиха 152-ма лекари от 8 държави, 70 лекари по дентална медицина, 245 здравни специалисти - акушерки, медицински сестри, специалисти по управление на здравните грижи, здравен мениджмънт, обществено здравеопазване и фармацевтичен мениджмънт, а Медицински колеж завършиха успешно 166 абсолвенти от 7 специалности: рехабилитатор, помощник-фармацевт, медицински лаборант, зъботехник, инспектор по обществено здраве, рентгенов лаборант и медицински козметик. Предстои да бъдат дипломирани и магистър-фармацевтите от втория випуск на Факултета по фармация в МУ-Варна. Тези кадри намират веднага реализация както в страната, така и в чужбина. Голяма част от завършващите откриват във варненския Медицински университет и академична среда, предлагаща добра възможност за кариерно развитие.
Освен на инвестициите в модерна инфраструктура и иновативни технологии в образованието студентите в МУ-Варна се радват и на

обновена спортна база и професионални треньори

През 2015 г. студентските отбори по плуване, футбол, баскетбол, волейбол, тенис на корт, тенис на маса, лека атлетика, боулинг завоюваха победи и медали в националните и регионални универсиади и спортни турнири. Първо място и шампионска титла на Варненската универсиада, почетна купа за феърплей и отлично представяне "Проф. Никола Хаджиев" на IV летни университетски игри, златни, бронзови и сребърни медали от националния университетски шампионат по плуване са само част от многобройните спортни успехите на студентите.

Всичко това е повод 8 декември да отпразнуват гордите, удовлетворени и уверени студенти от Медицински университет-Варна, които утре ще бъдат знаещите и можещите високообразовани лекари и здравни специалисти на България и света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай