Уорлик: България ми е като първа любов

Уорлик: България ми е като първа любов  | StandartNews.com

София. "Като една първа любов, България ще остане завинаги в сърцето ми". Това каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик при удостояването му от президента Росен Плевнелиев с най-високото държавно отличие "Стара планина" - първа степен.

Дипломатът получи отличието за изключително големите му заслуги за укрепването и развитието на българско-американските отношения и по повод окончателното му отпътуване от страната.

"Взаимотношенията между България и САЩ са като гоблен - гоблените са нещо изключително красиво, но също така са изключително сложни за изработка, отнемат много време. Това, което ние съграждаме за двустранните отношения между България и САЩ наистина представлява един сложен гоблен", каза Джеймс Уорлик.

Наистина ми се иска да зная и да съм сигурен, че и аз съм допринесъл за изработването на този гоблен и че той в настоящия момент е още по-красив и още по-допълнен в сравнение с преди три години, каза посланикът. Той допълни, че няма съмнение, че един ден, след пет или десет години, когато отново посети България, този гоблен ще бъде още по-красив и допълнен с още повече елементи.
Българската страна високо оценява подкрепата на САЩ за осъществяването на реформи в редица сфери - системата на правораздаване, сектор "Сигурност", реформата в армията, подкрепата за гражданското общество и неправителствените организации и техния силен глас в демократична България, каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава изтъкна приноса на посланик Уорлик за развитието на стратегическия характер на отношенията между България и САЩ и за задълбочаване на двустранното сътрудничество в приоритетни сфери в интерес на двата народа. Президентът отбеляза приноса на посланика за повишаване равнището на политическия диалог между двете страни, за развитието на сътрудничеството в отбраната и сигурността, както и за развитието на търговско-икономическите отношения.
Президентът Плевнелиев изтъкна положените усилия по време на мандата на посланик Уорлик за улесняване и разширяване на преките контакти между гражданите на двете държави.
Държавният глава изрази надежда, че България скоро ще се присъедини към програмата за безвизови пътувания на САЩ, в резултат на което, ще отпадне необходимостта от виза за българските граждани.

В отговор на въпрос след церемонията Джеймс Уорлик коментира, че знае, че има конфиденциални споразумения в енергетиката у нас и изрази надежда в бъдеще да има повече прозрачност по тези споразумения. Това се отнася до споразумения с всички видове компании - било то американски или други, защото смятам, че българските граждани имат право да знаят за какво са се споразумели от тяхно име, заяви посланик Уорлик.
Попитан за възможността за проучване на шистов газ у нас американският посланик каза, че това е решение, което трябва да бъде взето от България и българските граждани, като по думите му няма нищо по-важно от опазването на околната среда. Ние от САЩ ще се радваме на каквото и да е решение, важното е да е с оглед на опазването на околната среда, каза Уорлик.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай