Учителките над 45 - вън от клас!

Учителките над 45 - вън от клас! | StandartNews.com

София. Любен Дилов-син отново скандализира зрителите на Нова ТВ. Да се забрани на жени над 45 години да преподават в училище, поиска той в предаването си „Удавете водещия”. Според него българското образование е стигнало абсолютното си дъно и незабавно трябва да се обяви нулева учебна година и всички да си учат вкъщи по интернет, докато през това време се направи образователна реформа. която да започне от учителите.

„Младите хора стават в момента учители по принуда. Професията вече е много непрестижна. Сигурни ли сте, че искате да поверите децата си в ръцете на хора, които получават заплати, малко по-ниски от стойността на маратонките и телефоните на своите ученици?”, запита Любен Дилов-син.

„90% от учителите в България са изключително мотивирани да работят в българското училище”, заяви  председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, като цитира резултатите от направено изследване. Тя беше категорична, че хората поверяват децата си в една добра образователна система.

Асен Александров, който е директор на училище и съветник на министъра на образованието, призна, че когато е бил на 18 години не му е било мечта да бъде учител, но на 50 години не би заменил учителската професия с абсолютно нищо друго.

От своя страна, старши треньорът на баскетболен клуб „Левски” Тити Папазов заяви, че предложението на Любен Дилов-син да се обяви нулева година в българското образование е твърде драстична и неприложима в съвремието. Той защити тезата, че проблемът е много повече в семейството, отколкото в училището: "Родителите забравят нещо – първите 7 години са най-важните. Родителите остават най-важните хора в живота на децата. След това най-важният човек за едно дете е учителят.”

Тити Папазов допълни, че учителят е личност, която е била потъпкана от свободията през последните години. Според него децата трябва да бъдат научени от родителите си, че учителите трябва да бъдат уважавани.

Любен Дилов-син внесе нов смут в студиото, заявявайки, че не е нормално около 85% от учителките да са жени около 50 години.

„В училище се сблъскват крещящите тийнейджъри с жени в климактериума. Сигурно е, че от сблъсъка между хора с хормонални проблеми ще се получи една поколенческа  Ивица Газа. Предлагам да има ясна демаркация и да се намесят умиротворители от ООН, ако трябва, или просто да се забрани на жени на 45 години да бъдат учителки. След 55 вече може отново, когато нещата се успокоят”, на мнение е Любен Дилов-син.

От позицията си на директор на училище, Асен Александров опонира на водещия, че днес жените на 40 години изживяват своите нови 30 и че най-добре е една учителка да е възпитала един тийнейджър, за да види вкъщи какво й предстои.
Тити Папазов допълни, че повечето години зад гърба на един учител означават по-голям опит.

Тезите на водещия предизвикаха напрегнати дискусии в студиото, водени на висок тон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай