Учителка раздава оскари за четене

Мелиса и Юлиан от Разград грабнаха призовете за женска и мъжка роля

Учителка раздава оскари за четене | StandartNews.com

В този клас сричането не се разрешава. Не се харесва и монотонното четене. Не е достатъчно да се изговори текстът бързо и без грешка. Трябва да се прочете написаното с чувство и разбиране, така че слушащите четеца да усетят това, което авторът иска да им каже. Който го направи най-добре, получава "Оскар". Нищо, че е още само на 9 г.

Мелиса и Юлиан от IV "г" клас на разградското училище "Васил Левски" са първите носители на "Оскар" за четене. Както се полага на холивудските звезди, тя взема приза за женска роля, той - за мъжка. Званията присъжда учителката им Невена Петрова след жестока надпревара между малчуганите - кой ще прочете най-добре откъса "Три сладоледа" от книгата на Ено Роуд "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада". "Избрах възможно най-трудния текст от читанката за III клас. Обясних им, че трябва да репетират вкъщи, както правят истинските кинозвезди. Разделихме ролите на женски и мъжки и теглихме жребий, кой след кого ще чете, за да нямат усещането, че някой късметлия получава по-леки реплики от другите. После четенето започна...", обяснява младата преподавателка, превърнала класната стая в холивудска сцена, за да накара учениците си да заобичат книгите. Според Петрова, днешните деца не се раждат заклети противници на четенето. Някой просто трябва да им покаже, че в света на електронните джаджи, които ги заобикалят, съществува и възможността да се забавляваш, като четеш. Както са го правили "динозаврите" в епохата преди интернета.
Невена Петрова обърнала поглед към педагогическите иновации, защото в класа й имало доста деца билингви

за които още в първия учебен ден станало ясно, че имат трудности с българския език. Било й ясно, че ако не създаде атмосфера, в която всички крачат в общо темпо, някои деца ще изостанат и ще загубят мотивация. Затова още в първи клас решила да превърне приказните герои в част от детския свят на класната стая. Дълго обсъждали кой е най-подходящ за приятел на класа. Колебаели се дали да е хитрият Хитър Петър или глупавият вълк, а защо не - закачливата Пипи. Накрая най-много харесали Карлсон, защото щял да си стои на покрива и само от време на време да влиза в класната им стая. За да не ги забравя човекът с чадъра обаче, трябвало често да му пишат писма. Така се родила идеята за дневниците на Карлсон. Всяко дете си направило специална тетрадка, в която описвало интересни неща, които героят на Астрид Линдгрен трябвало да знае. После ги четели заедно в клас. И пращали на човечето на покрива общо послание. "Така, малко по-малко, свикнаха с мисълта, че героите от книгите са част от заобикалящия ги свят. Започнаха да се радват и на това, че четат на глас все по-добре. Когато видях, че вече имат натрупвания, им предложих да се състезават. Те питаха каква ще е наградата, аз се сетих за оскарите, припомня си учителката.

Невена Петрова е потомствен преподавател. Дъщеря е на покойния вече разградски литератор Благовест Трифонов и пиететът към книгите е част от фамилното наследство, завещано от баща й. Отлично знае, че четенето с разбиране е основата на грамотността. Иска децата от нейните класове да преминават в прогимназиалната степен не просто научили уроците си от началното училище, а усвоили дълбоко и трайно началните знания, върху които ще се гради образованието им нататък. В края на тази учебна година нейните четвъртокласници за първи път ще се изправят пред "Стената на плача" в училище. Предстои им първият в живота истински изпит, свързан с външното оценяване. Вече им е обяснила, че успехът на всеки ще зависи от това, колко съвестно е работил в клас до деня на миниматурата. А малчуганите, от своя страна, вече са писали на Карлсон за препятствието, което ги очаква. Засега той не им е отговорил какво мисли за външното оценяване. Може би ще го направи в деня Х, като влезе през комина - точно когато се потят над най-трудните задачи. Понеже е против подсказването, г-жа Петрова вече ги е предупредила, че само в този ден и час ще изгони Карлсон, ако се опита да им подшушне правилните отговори. Защото състезанията в нейния клас трябва да са честни, както вече показа раздаването на оскарите за четене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай