Вторник,

Учителка раздава оскари за четене

От: Администратор -
10167
Учителка раздава оскари за четене
A
A
A

В този клас сричането не се разрешава. Не се харесва и монотонното четене. Не е достатъчно да се изговори текстът бързо и без грешка. Трябва да се прочете написаното с чувство и разбиране, така че слушащите четеца да усетят това, което авторът иска да им каже. Който го направи най-добре, получава "Оскар". Нищо, че е още само на 9 г.

Мелиса и Юлиан от IV "г" клас на разградското училище "Васил Левски" са първите носители на "Оскар" за четене. Както се полага на холивудските звезди, тя взема приза за женска роля, той - за мъжка. Званията присъжда учителката им Невена Петрова след жестока надпревара между малчуганите - кой ще прочете най-добре откъса "Три сладоледа" от книгата на Ено Роуд "Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада". "Избрах възможно най-трудния текст от читанката за III клас. Обясних им, че трябва да репетират вкъщи, както правят истинските кинозвезди. Разделихме ролите на женски и мъжки и теглихме жребий, кой след кого ще чете, за да нямат усещането, че някой късметлия получава по-леки реплики от другите. После четенето започна...", обяснява младата преподавателка, превърнала класната стая в холивудска сцена, за да накара учениците си да заобичат книгите. Според Петрова, днешните деца не се раждат заклети противници на четенето. Някой просто трябва да им покаже, че в света на електронните джаджи, които ги заобикалят, съществува и възможността да се забавляваш, като четеш. Както са го правили "динозаврите" в епохата преди интернета.
Невена Петрова обърнала поглед към педагогическите иновации, защото в класа й имало доста деца билингви

за които още в първия учебен ден станало ясно, че имат трудности с българския език. Било й ясно, че ако не създаде атмосфера, в която всички крачат в общо темпо, някои деца ще изостанат и ще загубят мотивация. Затова още в първи клас решила да превърне приказните герои в част от детския свят на класната стая. Дълго обсъждали кой е най-подходящ за приятел на класа. Колебаели се дали да е хитрият Хитър Петър или глупавият вълк, а защо не - закачливата Пипи. Накрая най-много харесали Карлсон, защото щял да си стои на покрива и само от време на време да влиза в класната им стая. За да не ги забравя човекът с чадъра обаче, трябвало често да му пишат писма. Така се родила идеята за дневниците на Карлсон. Всяко дете си направило специална тетрадка, в която описвало интересни неща, които героят на Астрид Линдгрен трябвало да знае. После ги четели заедно в клас. И пращали на човечето на покрива общо послание. "Така, малко по-малко, свикнаха с мисълта, че героите от книгите са част от заобикалящия ги свят. Започнаха да се радват и на това, че четат на глас все по-добре. Когато видях, че вече имат натрупвания, им предложих да се състезават. Те питаха каква ще е наградата, аз се сетих за оскарите, припомня си учителката.

Невена Петрова е потомствен преподавател. Дъщеря е на покойния вече разградски литератор Благовест Трифонов и пиететът към книгите е част от фамилното наследство, завещано от баща й. Отлично знае, че четенето с разбиране е основата на грамотността. Иска децата от нейните класове да преминават в прогимназиалната степен не просто научили уроците си от началното училище, а усвоили дълбоко и трайно началните знания, върху които ще се гради образованието им нататък. В края на тази учебна година нейните четвъртокласници за първи път ще се изправят пред "Стената на плача" в училище. Предстои им първият в живота истински изпит, свързан с външното оценяване. Вече им е обяснила, че успехът на всеки ще зависи от това, колко съвестно е работил в клас до деня на миниматурата. А малчуганите, от своя страна, вече са писали на Карлсон за препятствието, което ги очаква. Засега той не им е отговорил какво мисли за външното оценяване. Може би ще го направи в деня Х, като влезе през комина - точно когато се потят над най-трудните задачи. Понеже е против подсказването, г-жа Петрова вече ги е предупредила, че само в този ден и час ще изгони Карлсон, ако се опита да им подшушне правилните отговори. Защото състезанията в нейния клас трябва да са честни, както вече показа раздаването на оскарите за четене.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички