Неделя,

Учителите стават спасители

От: Failed to load user -
5278
Учителите стават спасители
A
A
A

Учителите на изпит за спасители. Те тръгват на задължителни курсове по спешна помощ, за да помагат на тийнейджърите при инциденти. Докато чакат линейка, преподавателите ще шинират счупени крака и ще свестяват с изкуствено дишане гимназистите.

Новата тапия влиза като задължителна от догодина, съобщи шефът на Съюза на работодателите в средното образование Самуил Шейнин. Курсовете ще се водят в БЧК и ще са с продължителност от 3-4 седмици. Предстоят преговори с червенокръстци за осъвременяване специално за школски терен на методиката за долекарска помощ на деца. Курсовете струват по 10 лева на калпак, но вероятно ще се стигне до сваляне на пакетната цена, коментира шефът на школските директори.

Нововъведението е било обсъдено на среща на браншовиците с министъра на образованието Анелия Клисарова. Идеята е изцяло на съюза и той ще финансира начинанието. Парите ще са от фонда за преквалификации на учителите. По-добре да финансираме нещо полезно, отколкото ненужни курсове, смята Шейнин. Новата тапия на преподавателите е особено актуална заради недостига на медицински лица в учебните заведения, коментира той.

Всяко трето школо в страната започва учебната година без медицинско лице. Школските директори ще поискат назначаване на поне още 300 сестри в училищата.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията