Учителите ще избират от неограничен брой учебници

Учителите ще избират от неограничен брой учебници | StandartNews.com

Учителите ще имат право да избират от неограничен брой учебници и сами да разработват учебни програми. Това предвижда новият закон за предучилищното и училищното образование, който бе предствен от шефката на парламентарната комисия по образование и наука в 43-тото Народно събрание Милена Дамянова пред общински власти учители, инспектори и просветни дейци от Старозагорско, Хасковско и Кърджалийско в петък в Стара Загора.

Стана ясно, че многото учебници, срещу които негодуват немалко учители, родители и ученици, всъщност са практика в цяла Европа. В Чехия например по математика избират от цели 16 учебника, а по чешки език – от 18. В Швеция пък учебнците по национален език са 12.

Родните учители също ще имат този богат избор, но за сметка на това новият закон вдига и много по-високо летвата за тяхната подготовка и квалификация. Те ще бъдат атестирани от независима комисия всяка година и ако имат незадоволителна оценка могат да я поправят в следващата една година или ще бъдат освободени от системата на образованието.

Новият закон за предучилищното и училщното образавание не поставя проблеми, а предизвикателства, които ние всички - учители, родители, ученици, общественост, трябва да се справим, подчерта Дамянова. Тя увери участниците в кръглата маса, че до края на тази парламентарна сесия този реформаторски закон ще бъде факт.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай