Вторник,

Учителите ще избират от неограничен брой учебници

От: Администратор -
3404
Учителите ще избират от неограничен брой учебници
A
A
A

Учителите ще имат право да избират от неограничен брой учебници и сами да разработват учебни програми. Това предвижда новият закон за предучилищното и училищното образование, който бе предствен от шефката на парламентарната комисия по образование и наука в 43-тото Народно събрание Милена Дамянова пред общински власти учители, инспектори и просветни дейци от Старозагорско, Хасковско и Кърджалийско в петък в Стара Загора.

Стана ясно, че многото учебници, срещу които негодуват немалко учители, родители и ученици, всъщност са практика в цяла Европа. В Чехия например по математика избират от цели 16 учебника, а по чешки език – от 18. В Швеция пък учебнците по национален език са 12.

Родните учители също ще имат този богат избор, но за сметка на това новият закон вдига и много по-високо летвата за тяхната подготовка и квалификация. Те ще бъдат атестирани от независима комисия всяка година и ако имат незадоволителна оценка могат да я поправят в следващата една година или ще бъдат освободени от системата на образованието.

Новият закон за предучилищното и училщното образавание не поставя проблеми, а предизвикателства, които ние всички - учители, родители, ученици, общественост, трябва да се справим, подчерта Дамянова. Тя увери участниците в кръглата маса, че до края на тази парламентарна сесия този реформаторски закон ще бъде факт.Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички