Учители си избират ученици още в забавачката

Учители си избират ученици още в забавачката | StandartNews.com

Благоевград. Начални учители наблюдават бъдещите си ученици още в забавачките. Те следят развитието им най-стриктно в предучилищните групи, за да са запознати с възможностите на децата. Това е практика на началните педагози в Трето основно училище „Димитър Талев" в Благоевград. Тук напливът на първолаци е най-голям. В момента върви проучване за бъдещите ученици в първи клас.

„Идват родители, водим диалог за всичко – за база, за преподаватели, за извънкласни форми. Те трябва да са информирани, за да направят информиран избор за своето дете, това е най-важно. Индикациите са, че ще имаме и следващата учебна година пет паралелки първолаци с над 115 деца, което е максимумът. Базата ни не позволява да имаме повече класове", заяви директорът на учебното заведение Михаил Спасов.

За качеството на преподаването е достатъчен един факт – в училището няма осми клас, учи се само до седми. Причината е, че 100% от възпитаниците на Трето основно училище продължават обучението си в гимназиите в града. Всяка година има родители, които остават разочаровани, че не могат да запишат децата си тук. Но няма как да се приемат 6-7 паралелки. „С предимства са тези първолаци, чиито родители са учили в училището. Бонус е и да имат брат или сестра, които учат тук. по-голям шанс за прием имат и тези, които живеят в района до учебното заведение.

„Записването обаче става чак през месец май, когато родителите ни представят удостоверения, че децата им са завършили предучилищна. Радваме се на голям интерес към училището ни, затова сме длъжни да осигурим качествен учебен процес", твърди училищният директор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай