Учители се обучаваха на семинар в Благоевград

Учители се обучаваха на семинар в Благоевград | StandartNews.com

Обучителен семинар за учители се проведе в Благоевград от 26 до 30 юли. Той бе по проект „Поуки от миналото – действия за бъдещето" и се организира от Мемориална библиотека за Холокоста, Фондация „Олга Ленгиел", Американски университет в България и организацията CEJI. Целта му е да подобри качеството на образованието относно Холокоста и социалната справедливост. Поради засиления интерес от страна на учителите и големия брой на заявления за участие групата бе увеличена от 20 на 45 човека. Основните въпроси, обсъдени по време на семинара, засягаха толерантността – позитивните и негативните ефекти от нея, кои са най-важните факти, върху които трябва да се наблегне по време на часовете по история в училище – влиянието на стереотипите и предразсъдъците, както и иновативни методи за преподаване.

Лектори на събитието бяха Оана Санду - международен експерт по международно образование и човешки права, Раду Йоанид - директор в Национален архив към Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон, Диего Лучи - преподавател по история и философия в Американския университет в България, Михаел Бар-Зоар - автор на редица бестселъри, сред които „Извън хватката на Хитлер", и Ася Раберман – избегнала смъртта по време на Холокоста.

„Ние не само учим за Холокоста, а всъщност си взимаме поука от него. Вярваме, че учителите имат голяма роля в изграждането на мнението на младите по тази тема. Те трябва не само да разкажат на учениците за него, но и да ги научат какво могат да направят, за да предотвратят такива събития в бъдеще", заяви Оана Санду.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай