Учители искат "Майце си"

Настояват за два пъти повече часове по литература в гимназията

Учители искат "Майце си" | StandartNews.com

София. Учителите по литература искат запазване на досегашните програми със съвсем леки промени. Това става ясно от допитването, което просветното министерство организира сред около 5000 учители, съобщи зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева. По нейните думи след анкетата ведомството няма да променя програмите, а само ще ги оптимизира, за да има време и за упражнения. Според нея кампанията в медиите срещу отпадането на знакови творби е обединила литераторите около досегашните програми.

В референдума са взели участие 3/4 от учителите. Само единици от тях искат да паднат произведения. Те настояват за повече Ботеви стихотворения, като държат да бъдат запазени предложените за отпадане "Майце си", "Моята молитва", "Елегия". За да стигне времето за Ботев, някои предлагат Вазов да се учи без "Елате ни вижте" и "Новото гробище над Сливница".

Единици искат от Дебелянов да отпаднат творби, свързани с войната, от Смирненски - сатирата, от Яворов - символистични произведения. Има и предложения, които Тенева определи като екзотични - да се включат философи като Мишел Фуко, Дерида, Пол Рикьор. Учителите са поискали и тройно повече часове по български в гимназията - 7 часа. Сега до X клас те са 3, в XI и XII - два. Даскалите искат също да се учи повече именно литературата, а не граматиката, въпреки че абитуриентите имат огромни правописни пропуски. Часовете обаче вероятно няма да се увеличат.

Повече пари за инженери и педагози

Държавата вече ще отпуска на университетите повече пари за специалности, за които има търсене на пазара на труда. Тя ще насочи средства главно към педагогика, инженерни, технически и естествени науки, каза главният секретар на МОН Красимир Вълчев. Идеята е по този начин да се преодолее свръхпроизводството на висшисти в другите сфери. Ако сега не засилим приема в педагогика, след 10 години средната възраст на учителите ще е 60 години. В момента тя е 55 г., но до 2023 година се очаква да се пенсионират 35 000 учители, каза министър Анелия Клисарова.

От началото на демокрацията броят на студентите в България е нараснал около 3 пъти. Само в държавните университети от 90 000 през 1990 година студентите са нараснали на 190 000 сега, каза Вълчев. Още около стотина хиляди учат в частни вузове. Очаква се в следващите години бройката им отново да намалее.

5-годишните твърдо на предучилищна

Петгодишните деца твърдо ще посещават задължителна предучилищна подготовка, заяви министър Анелия Клисарова. Дни преди това в БСП се чуха гласове, че забавачката и за тях може да остане по желание.

"БСП не се отказва от задължителната детска градина. Искаме обаче да създадем по-добри условия на малките за отдих и спорт, ще строим и нови градини", каза Клисарова. До 16 септември малко над 69 000 малчугани на пет годинки са били записани в предучилищна. По данни на Столична община незаписани хлапета поне в София няма. Министърът поясни, че ако новият закон все пак разреши на родителските кооперативи да създават забавачки, майките ще трябва да имат педагогическа подготовка и ще има много строга регламентация за тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай