Ученици на стаж в "Мерцедес"

13 гимназии готови да карат практики във фирми срещу заплащане

Ученици на стаж в "Мерцедес" | StandartNews.com

20 фирми са заявили желание да вземат на стаж ученици. Компаниите ще наемат младежи от 11 и 12 клас от 13 гимназии в различни градове. Кандидатите за практики ще трябва да се яват на конкурс. От значение ще бъде техният успех и поведението им в училище.

Пресяват децата с конкурс, турски компании им предлагат работа

София. Идеята учениците да карат практики на реални работни места срещу заплащане е на път да се осъществи. "Мерцедес", "Ситроен", "Опел", "Тойота" са само някои от фирмите, които са готови да сключат договори с наши гимназии и да осигурят обучение на тийнейджърите директно в сервизите си. В момента над 20 фирми са заявили желание да вземат стажанти от 13 наши гимназии в най-различни градове, като ще търсят предимно завършващи ученици в 11 и 12 клас. Отделно от това във всяко селище със строителен техникум фирмите от бранша са готови да назначат млади практиканти.

Големият въпрос е да бъдат намерени парите, с които да се финансира така нареченото дуално обучение. Това е възможно по два начина - чрез швейцарски фонд, който е дал на страната ни над 1 млн. шв. франка специално за тази цел, и чрез новата оперативна програма "Наука и образование". Просветният министър Румяна Коларова още при встъпването си в длъжност обеща, че дуалната подготовка ще бъде един от приоритетите й. Това означава, че може би още наесен в някои български училища ще има ученици на заплати.

Освен часовете си в клас те ще имат определени дни, в които ще карат практика директно във фирмата, а наставник ще им бъде някой от работниците. На финала неговото мнение също ще тежи при поставянето на окончателната оценка на учениците. В столицата този модел ще заработи при двете големи гимназии по транспорт "Хенри Форд" и "Макгахан". Интерес към тях проявяват сервизите на повечето големи производители на автомобили, като ще вземат между 4 и 6 ученици в сервиз. Това означава, че общо около една паралелка от 11 и 12 клас ще се обучава по този начин.

Директорите твърдят, че такива практики са имали и преди, но новото ще бъдат заплатите на младите хора, както и това, че вече ще бъдат разписани специални договори с бизнеса, при които той ще поема определени ангажименти. "Големите фирми, които могат да плащат заплати на възпитаниците ни, са го правили и досега. Всяко лято около 80% от момчетата в 11 клас биват назначени в сервизите им, след като изкарат практиката си", каза директорът на "Хенри Форд" Таньо Стойчев. Директорът на "Макгахан" Антония Гаврилова пък заяви, че техните ученици вече са имали подобно дуално обучение и в Турция, за което са заминали по европейска образователна програма. "Там децата ни работиха на "Бентли"-та и "Порше"-та, до които у нас никой нямаше да им даде да се докоснат", разказва директорът. На финала турските фирми били възхитени от нашенчетата и предложили на много от учениците да останат на работа там, като си извадят трудови визи.

Гаврилова разказа, че от нейното училище такъв стаж вероятно ще карат 26 ученици, които ще бъдат избрани след конкурс. "Освен успеха и поведението ще ги преценяваме и по това кой е "ръкат" - тоест работата му се удава", твърди директорката. Децата ще се явяват и на събеседване, като по този начин ще получат и първите си уроци по това как кандидатстваш на интервю за работа. "Учениците ще се учат направо на колите на клиентите в тези сервизи", разказа директорът. Програмата как точно ще протича обучението ще бъде създадена заедно с бизнеса. Възможно е в един ден учениците да вземат повечко общообразователни часове, а на следващия да изкарат цял ден стаж в завода.

Ще работят със супертехника

По време на стажовете учениците ще работят със супертехника, каквато в училищата няма, разказа Антония Гаврилова. Заедно с бизнеса ще бъдат разписани и специални критерии за оценка. Около 80% от крайната бележка ще бъде в резултат на представянето на младите хора по време на практиките.

В момента учениците карат около 240 часа практика по програмата "Ученически стажове и практики", но според директори и бизнес това е крайно недостатъчно. "Надяваме се, ако стартира специална програма за това, броят на тези часове да се увеличи", каза Таньо Стойчев. Към момента учениците получават 1,20 на час по тази програма. "Не е много, но децата ни в повечето случаи не са богати и се радват дори на това", каза Антония Гаврилова.
Фирмите настояват сами да подбират децата и да има изпитателен срок за стажантите.

Бодра смяна в завода за метали

Младежи трупат опит в Комбината за цветни метали край Пловдив. Заводът вече има проект за дуално обучение с Професионална гимназия "Цар Иван Асен II". Целта му е да се осигури квалифициран ремонтен персонал за всички фирми от КЦМ 2000 Груп. Важна за младежите е и друга инициатива под тепетата.

Икономическа зона "Тракия" може да стане и образователен център. Това ще позволи да се наемат хора без опит, които да получават професия. В Гоце Делчев пък много млади хора, търсещи работа, имат шанс да я намерят в предприятието на германския предприемач Бертрам Ролман. В момента "Пирин - Текс" дава хляб на над 2400 души. През миналата учебна година в обучението се включиха и доста младежи със средно образование, търсещи професия. Собственикът на най-голямата шивашка фирма в България иска по този начин да има подготвени кадри за своето предприятие.

Избират младежи за кораби

Част от децата ще ремонтират плавателни съдове

Елитната морска гимназия "Св. Николай Чудотворец" е готова да стартира с дуалното обучение още тази есен. Училището има своите партньори насреща и вече са водени разговори за подготовка и подписване на споразуменията. "Чакахме да бъде обнародван в ДВ от 25 юли Законът за професионалното образование и обучение", каза шефката на гимназията Пепа Василева. Училището и досега си е сътрудничело с фирма "ВиТиСи" за влекачи по море, на които неговите възпитаници са трупали плавателна практика. Това са ученици от 10, 11 и 12 клас. Идеята е да продължим да работим заедно, но вече при новите условия и изисквания на дуалната система. Както е в Германия, фирмата работодател трябва да осигури наставник, посочва г-жа Василева. Параметрите на новото сътрудничество ще бъдат обсъдени до края на август.

Идеята за дуално обучение с учениците от Морската гимназия пък идва директно от фирма "Флотски арсенал". Нейният директор по техническите въпроси Кадир Кадир на място е отишъл в школото за предварителни разговори. Подходящи да работят във "Флотски арсенал" са учениците от специалностите "Електрообзавеждане на кораби" и "Корабостроене", посочи Василева, приятно изненадана от инициативата на предприятието. Това е единственото средно училище, което може да осигури бъдещите кадри за работа във фирмата", обясни Кадир. Според него учениците, практикувайки на място, ще видят и усвояват на живо целия производствен процес, ще бъдат мотивирани да започнат работа в предприятието след дипломирането си.

Морската гимназия разработва проект за сътрудничество с Института по океанология към БАН във Варна. Досега също са работили съвместно с неговите учени и са трупали плаваща практика на борда на научноизследователския кораб "Академик".

Още през март беше сключено споразумение между Морската гимназия и морската Алма матер-ВВМУ "Н. Й. Вапцаров". Идеята е съвместно използване на базата от тренажори, учебни кабинети, библиотеки. Преподаватели на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" ще участват при оценяване на зрелостниците в държавните изпити на гимназията, за да се уеднаквят критериите за подготовка и прием на вече по-високото ниво на образование за бъдещите офицери и капитани.

В Кнежа чакат практика в маслена фабрика

10 единадесетокласници от професионалната гимназия по механоелектротехника "Христо Смирненски" в Кнежа биха се възползвали от дуалната система на обучение. Те са от специалността по химически технологии в хранително-вкусовата промишленост и биха се реализирали в маслената фабрика "Олива" в града. Училището е кандидатствало за одобрение от просветното министерство.

"Горещо приветствам дуалната система на обучение, дано да не сме дори закъснели с въвеждането й у нас, защото това е пътят за излизане от кризата. Познавам системата още от 1996 г., когато бях на обучение за нея в Кьолн", каза директорката на гимназията Цветана Трендафилова. Възпитаниците на училището вече стажували в предприятието, където са имали изнесена учебна практика. Ако бъдат одобрени за новата система, те ще навлязат още по-дълбоко в тънкостите на занаята. Така работните им места ще бъдат гарантирани.

Собствениците на фабриката също одобряват начинанието, но са в тежка ситуация, обясни г-жа Трендафилова. Затова им е нужна помощ от държавата.

Болници ще готвят парамедиците си

Болниците ще могат да си обучават парамедици и санитари, след като в последните си дни депутатите успяха да направят поправки в закона за професионалното обучение, с което стартираха дуалната система. Този вид обучение вече ще може да се дава не само от училища, а и от професионални центрове. Болниците ще могат да регистрират такива и да подготвят недостигащите си кадри със средно образование сами. Освен това през дуално обучение могат да минават и млади хора, които са отпаднали от училище. През деня те ще усвояват занаята, а вечер ще си доучват, за да вземат диплома.

Чужди компании вземат практиканти

Компаниите, които търсят стажанти, са предимно от тежките браншове - автомобилостроене, металургия, механотехника. Повечето са чужди, но имат клонове у нас. Сред интересуващите се има немски, австрийски, шведски компании. Засега сред подалите заявки липсват фирми от сферата на туризма или леката промишленост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай