Неделя,

Тест ни избира професия мечта

От: Failed to load user -
8424
Тест ни избира професия мечта
A
A
A

Всяка година около една десета от завършващите абитуриенти решават да учат в чужбина. Не всички обаче знаят, че подготовката за това трябва да започне отрано. Документите, които престижните вузове искат, не се събират за ден или за два. Особено важно е полагането на изпитите TOEFL, IELTS или Кеймбридж, както и останалите тестове, с които може да ти бъде признато ниво на английския. Някои от елитните висши училища поставят като задължително условие определен резултат за някой от четирите елемента на теста. Други имат свои вътрешни тестове - затова изберете университетите, за които ще подадете документи, отрано. Това ще ви помогне да се ориентирате и какви изпити трябва да държите.

Има два вида кандидат-студенти за чужбина. Едните започват да работят по подготовката си още от предишните години, а другите се сещат, че искат да учат навън, в последния момент. Консултанти за образование в чужбина съветват абитуриентът да започне да се готви за бъдещия си университет още от 11-и клас. А ако може - и от 10-и.
Най-важното, с което трябва да се започне, е кариерната консултация. На пръв поглед това изглежда лесна работа, ако детето има любими предмети или хобита и отрано е избрало пътя си в живота. За мнозина обаче това решение най-често е повлияно от модата или от това каква професия е харесал най-добрият им приятел.

За да прецени абитуриентът какво точно иска да прави в живота, е добре да премине през курс по кариерно ориентиране. Правят ги повечето консултантски къщи за образование в чужбина, но навсякъде те са организирани по различен начин.

"Дарби" например са разработили свой формат, в който включително чрез индиректни въпроси се разкриват силните и слабите страни на младите хора и начина, по който биха ги проявили в бъдещата професия. "Кариерният ни тест разкрива личностните характеристики и посочва най-благоприятните професионални перспективи чрез серия от ситуационни въпроси. Това не е тест, на който може да се провалите, защото няма верни и грешни отговори. Ако честно маркирате вариантите, които най-точно ви описват, без да се опитвате да налучквате резултата, ще получите реалистичен портрет на собствената си личност", казва консултантът Благовеста Евтимова. "И от най-съвършения тест може да се получат изкривени резултати, ако той не е адаптиран за съответната категория потребители. Кариерният тест на ДАРБИ е за нуждите на кандидат-студентите и отчита специфичните характеристики на тази конкретна група", разказва тя. Замисълът е индиректно по отговорите на различни въпроси да се изведат способностите, силните и слабите страни на младия човек, за които понякога и той не подозира. Въз основа на тях може да се избере и съответната кариера. Често младите хора се оказват пред изненади - откриват, че са способни да се реализират в професии, които до момента са им звучали като нещо абсолютно чуждо. Ако обаче навреме получат информация за тях, те започват и да се подготвят малко по малко за бъдещата кариера. Още повече, че много университети искат и съответен документ, че си проявявал интерес към тази дейност - публикации, ако кандидатстваш журналистика, или участия в клубове по дебати, ако си избрал право.

Кариерен тест се прави и в "Интеграл", като при създаването му консултантите се опират не само на академичните постижения, а и на интересите, които младите хора имат в свободното си време. "Мнозина имат хобита, но не знаят, че те могат да бъдат основа за професионална реализация", разказва Ирина Христова от "Интеграл". Затова на децата се прави профил, като се вземат под внимание не само резултатите им в клас и любимите предмети.

"Някои деца благодарение на компютърните игри свикват да работят с карти и да ги съпоставят. Ако обаче никой не им обърне внимание, че това нещо може да бъде основа за професия, те едва ли ще се сетят за това", разказва Ирина Христова. В действителност тази им способност в едно уж вредно занимание - компютърна игра, може да ги насочи към работа с географски информационни системи, към туризъм и други подобни занимания. Други имат интерес например към здравословното хранене, който брилянтно прилагат в личния живот. Това обаче може да бъде основа за една от модерните днес професии. Освен това, когато детето е въвлечено в анализ на профила си и личния си избор на кариера заедно с консултант, това го отделя от групата и по този начин спира да следва тенденциите, на които се подчиняват всички останали. Понякога ранният избор на професия променя и отношението към учебния предмет, който е необходим за приема в тази специалност. Ученикът може да не обича математиката, но ще я учи по-задълбочено, ако знае, че тя е входът към желаната професия.

Важно е също отрано да сверите нивото си на английски, за да прецените дали ви трябва допълнителен курс, преди да вземете теста. Има два вида такива курсове. Краткият е за хора с напреднал английски, на които им трябва само отработване на изпитните техники.

По-дългият вече работи и за подобряване на нивото на езика. Има блицкурсове само за събота и неделя, които са достатъчни да се ориентирате в това какво представлява тестът, кое в него ви е трудно и колко време ви е необходимо. Цените на курсовете варират от около 399 лева до 450. Самите изпити също се заплащат, при това се полагат на определени дати, за които трябва да се регистрирате отрано - 5 седмици преди теста. Да държиш TOEFL струва 200 долара, IELTS е 345 лева. Обикновено на местата, където се провеждат такива курсове, се правят и пробни тестове, които са безплатни. Най-често младите хора полагат изпитите още в 11-и клас или през лятото, за да си освободят последната учебна година за учене. Тя е много важна, защото обикновено университетите дават конкретен резултат от дипломата, който кандидатът трябва да достигне, за да го приемат.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията