Търговци гласят трикове по празниците

Скок на цените от щанда до касата

Търговци гласят трикове по празниците | StandartNews.com

Неприятна изненада в края на пазаруването за празника вероятно ще ни спретнат някои търговци. Понякога цената на щанда се оказва различна от това, което плащаме на касата. Този търговски трик често се прилага за стоки в промоция. Бъдете внимателни, защото сметката може да се окаже доста по-висока от очакваното. Това предупреждават от Комисията за защита на потребителите във връзка с голямото пазаруване по празниците. "От предишен опит знаем, че в такива периоди валят оплаквания за фалшиви промоции", казаха от комисията пред "Стандарт". Затова оттам съветват хората внимателно да сравняват каква цена е била обявена на рафтовете в хипермаркетите и какво маркира после касиерката. Това е нелоялна търговска практика, защото много хора взимат решение да купят една или друга стока именно заради по-ниската цена.

В този случай веднага трябва да се реагира. "Настоявайте за цената обявена на щанда, ако трябва се срещнете с управителя на магазина. Никой не може да ви задължи да купите стоката, ако сте били подведени. Продавачите са длъжни да сторнират сметката, ако не могат да направят отстъпката", съветват още от Комисията за защита на потребителите. И призовават хората в тези случаи веднага да информират инспекторите от комисията. От 1 до 3 май включително експертите на КЗП ще дават дежурства и ще откликват на всички сигнали на недоволни потребители.

Другият трик, който масово се използва от търговците за нелоялно привличане на клиенти, е обещанието за подаръци. Много хора взимат решение да купят определена стока, защото им е предложено към нея да получат даден подарък - сувенир или друга стока. Често обаче се оказва, че потребителите не може да се възползват от тази възможност, защото екстрите са се изчерпали. "Задължение на търговците е да следят дали наличността на тези стоки е изчерпана и да прекратят промоцията, когато това се случи", казаха от КЗП. Затова преди да платите стоката, информирайте се дали действително ще получите обещаният подарък.

С касови бележки на екскурзия

Ако ползвате услугите на туроператор, винаги проверявайте дали той има регистрация за тази дейност, съветват от Комисията за защита на потребителите. Защото поне веднъж годишно гръмва скандал с ужилени туристи, които остават без пътуване и без пари или са принудени да заплатят повторно почивката си, когато се озоват зарязани в хотел в чужбина. Четете внимателно какво е включено във ваучерите за пътуване. Дали покриват всички разходи по транспорта и хотела, каква е категорията му, кои са задължителните посещения на обекти, за да няма после неприятни изненади. Когато възникне проблем по време на пътуването или почивката, правете всичко възможно да го решите на място с представителя на туроператора. Не чакайте да си търсите правата, когато се върнете, и така да си развалите почивката. Искайте и пазете касовите бележки от всички платени допълнителни услуги, за които сте знаели, че са включени във ваучера. Така може да си търсите обратно парите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай