Вторник,

Танев тръгва на проверки по училищата

От: Администратор -
2370
Танев тръгва на проверки по училищата
A
A
A

Образователният министър проф. Тодор Танев лично ще участва при внезапни проверки на отделни училища. Това заяви самият той по време на изнасяне на доклада за целите през новата учебна 2015/2016 година.

Министърът обърна внимание на активната работа, която се провежда за успешното стартиране на учебната година по отношение на готовност след извършени ремонти.

Той е възложил на заместник-министър Кастрева да предложи категорични санкции при открити нередности. За да няма изтичане, кражби на средства и други фрапиращи нарушения, в момента се подготвят за работа мобилни екипи, които ще извършат финалните проверки и ще установят дали ремонтите са в действителния обем и качество.

Танев обърна специално внимание на опасната тенденция за неглижиране на образованието в малките градове и села.

Министърът сподели своето намерение да бъдат взети следните мерки:

- Да се разгледа възможността и да се обсъди спешно с колегите от съответните министерства и институции – МВР, Министерство на правосъдието и съответните комисии в 43-то Народно събрание, как да бъде криминализарано деянието „фиктивно записване на ученик" и да се предложат изменения в Наказателния кодекс след своевременна консултация на необходимите нива;

- Да се въведе система на внезапен седмичен контрол за проверка от регионалните инспекторати и при констатиране на нередности да бъдат докладвани и санкционирани съобразно административните актове;

- Да се разгледа възможността за въвеждане на стриктно изплащане на така наречените средства "парите следват ученика" не на годишна база, а поетапно (месечно или на друг период) след проверка в училището за реално записани ученици;

- Да се оцени системата за електронно обслужване в училищното образование, критикувана остро на срещата с РИО от 23 юли 2015 година и се предложи спешно решение на казуса до края на месец септември.

Министър Танев призова към практиките „партньорство" и „екипност" и заяви готовност за личен контакт с всеки по важни теми, които се отнасят до цялата система, съобщиха от просветното министерство.

Проф. Танев наблегна на важността на приемането на новия Закон за предуичилищно и училищно образование като основен инструмент за промяна на философията на училищното образование с оглед на промените, настъпили в общественото развитие от далечната 1991 г., когато е бил приеман действащият в момента закон.

В традиционната годишна среща участват началниците на регионалните инспекторати по образование от всички 28 области, директорите на ресорните дирекции в МОН, директорът на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование, представители на Института за изследване на населението и човека към БАН и др.
Срещата се ръководи от заместник-министър Ваня Кастрева.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички