Танев повежда борба с учениците фантоми

Танев повежда борба с учениците фантоми  | StandartNews.com

Министърът на образованието Тодор Танев заяви в ефира на Дарик радио, че 2564 училища ще отворят врати на 15 септември. Първокласниците са 64 841, а общо учениците по данни, с които образователното министерство работи, са 757 969 деца. Той заяви и един от най-големите проблеми на системата в момента - учениците фантоми. 

"Готовността на училищата за първия учебен ден е висока, като в страната има 57 школа, в които ремонтите ще продължат и след започването на занятията. Ремонтните дейности, повечето от които са по европроекти или пък се налагат заради остарял сграден фонд, няма да пречат на учебния процес. Има ли училище, където ремонтите пречат на учебния процес, ще има сурови наказания", каза Танев и добави, че не е привърженик на закриването на училища. "Бих искал, ако е възможно, да работим с образователната комисия в НС и по този въпрос - за известно снишаване на минимума ученици за запълняемост на паралелка, за да може съществуващото положение на много места да е легитимирано", добави той.

Танев отново заяви, че фалшивите записани, но неприсъстващи ученици и мигриращите деца са проблем за образованието. Ще се правят внезапни проверки, за да се установят такива случаи.

Министърът посочи, че е докладвано, че има подобен проблем с 505 ученика в 16 училища, но той изрази увереност, че бройката не е вярна. "Един от големите проблеми на училищното образование са записаните фалшиви присъстващи, наречени ученици, които поддържат фантомни паралелки, за да просъществува нататък фантомно училище. Много по-голяма част обаче са мигриращите деца и почти цялата година са навън", заяви Танев и напомни, че за такива деца държавата плаща и по негови изчисления хазната би спестила 15-20 млн., като към средствата се добавят например поддръжка и отопление на сградния фонд.

Образователният министър не пожела да назове името на районния град, но добави, че министерството има собствена информация и ще бъдат направени проверки.

"Не искам нищо лошо да кажа за регионалните инспекторати, ние работим чудесно, но е възможно на някои места в България, особено по-критични, да има служители, които дали от сиромахомилство, или от нещо друго, крият реалната бройка. Възможно е да има такива случаи. Затова искаме двойна проверка. Аз ще я правя, когато мога лично и ще я правя понякога и с Министерството на вътрешните работи, но ние ще установим по-голяма бройка. Измислили сме система за внезапни проверки по маршрути, които не са предварително оказани", каза Танев и призова всеки, който има информация за случаи на записани в школата ученици фантоми, да я "долага директно на министъра". Той е категоричен, че иска промени в Наказателния кодекс по въпроса с учениците фантоми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай